Onder meer bakkers worden geconfronteerd met hoge energiekosten en stijgende prijzen voor grondstoffen.
Onder meer bakkers worden geconfronteerd met hoge energiekosten en stijgende prijzen voor grondstoffen. Pixabay

Gemeenteraad steunt noodplan voor MKB Amstelveen

14 oktober 2022 om 14:40 Economie

AMSTELVEEN De gemeenteraad steunt het voorstel van de raadsfractie van Actief voor Amstelveen (AVA) om een noodfonds in te stellen om het plaatselijke MKB en maatschappelijke organisaties te helpen de energiecrisis, hoge grondstofprijzen en loonsverhogingen te overleven.

Volgens Michel Becker, fractieleider van Actief voor Amstelveen, staan veel bedrijven en organisaties op omvallen. “Lang niet altijd kunnen of willen zij alle prijsverhogingen doorberekenen aan klanten, leden of bezoekers,” zei hij woensdag in de raad. “Veel van hen kunnen niet wachten tot er Rijkssteun komt in januari. Zij hebben met spoed financiële hulp nodig.”

Becker had voorafgaand aan de raad al een overleg met alle fractieleiders over een motie voor steun aan MKB en organisaties. Daarbij bleken zijn zorgen gedeeld te worden door alle partijen in de raad. Wel werd daarbij tevoren alvast besloten de motie aan te houden tot de raadsvergadering op 9 november, zodat het college de tijd heeft een steunplan op te stellen. In de raad komt die dag ook de gemeentebegroting 2023 aan de orde, zodat de raad er dan meteen geld voor kan uittrekken. 

BBA-fractieleider Ruud Kootker sprak al over amenderen van onder meer de begroting om ‘aanzienlijke middelen’ vrij te maken. Arjen Siegmann (CDA) waarschuwde wel dat de gemeente niet alle problemen kan oplossen. “We kunnen niet iedereen beloven dat we alles compenseren.” zei hij.

Wethouder Adam Elzakalai zei eveneens geschrokken te zijn van de vele berichten die hij hoort over bedrijven en organisaties die niet meer weten hoe het hoofd boven water te houden. “Maar hoe gaan wij hiermee om?” vroeg hij zich hardop af. “We moeten wel oppassen met lokale maatregelen niet de rijksmaatregelen in de wielen te rijden. Het is daarom verstandig goed te kijken hoe we dit gaan uitvoeren. En te kijken naar: wie wel en wie niet? Iedereen maatwerk leveren maakt het erg ingewikkeld. Maar ik ben blij met de breed gedragen intentie in de raad.”

De raad praat op 9 november verder over dit onderwerp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie