Met de melk van zijn waterbuffels wil Olivier Schutzelaars vanaf volgend jaar buffelmozzarella gaan produceren.
Met de melk van zijn waterbuffels wil Olivier Schutzelaars vanaf volgend jaar buffelmozzarella gaan produceren. Gemeente Amstelveen

Wethouder maakt tour langs duurzame bedrijven in Amstelveen

13 december 2021 om 15:57 Economie

AMSTELVEEN  Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken en Duurzaamheid) heeft tijdens een bedrijventour vier Amstelveense bedrijven bezocht die een verschil maken op het gebied van Duurzaamheid. Ze bezocht Share Now, Infarm, Schouten Opti-Fleurs en Boer ‘n Buffel.

“We hebben mooie toekomstgerichte bedrijven gezien. Deze bedrijven weten te inspireren op bijvoorbeeld het gebied energiereductie en het hergebruik van grondstoffen. Wist u dat een elektrische leenauto 6 tot 12 keer meer gebruikt wordt dan een gewone auto? Bij verticale landbouw wordt gebruik gemaakt van gestapelde kweeklagen Voor het kweken van kruiden en heeft InFarm vrijwel geen land, water en transport nodig. En binnenkort kunnen we duurzame buffelmozzarella uit Amstelveen eten”, geeft wethouder Gordon aan.

(Tekst gaat door onder de foto)


Wethouder Floor Gordon en directeur Robert Bosman (Share Now) bij de elektrische BMW i3 waar de bedrijfsbezoeken mee werden afgelegd. - Foto: Gemeente Amstelveen

SHARE NOW De wethouder sprak onder meer met directeur Robert Bosman van autodeeldienst Share Now bij de hub Stadstuinen. Sinds 2020 is deze aanbieder in Amstelveen actief met 400 elektrische deelauto’s in Amstelveen en Amsterdam. Om deze flexibele en duurzame mobiliteit zelf te ervaren werden de volgende werkbezoeken met een 100 procent elektrische auto afgelegd. Ontgrendelen van de auto gaat via de smartphone. Vanuit de hub Stadstuinen Amstelveen is het mogelijk een deelauto te pakken en in Amsterdam achter te laten.

(Tekst gaat door onder de foto)


 Dávid Bányai (Manager) en Pascal van Ham (Director Infarm Nederland) van Infarm met wethouder Floor Gordon. - Foto: gemeente Amstelveen

INFARM Het innovatieve en duurzame stadslandbouw bedrijf Infarm heeft sinds dit jaar een vestiging op de Zijdelweg in Amstelveen Zuid. Het bedrijf uit Berlijn is inmiddels op 3 continenten gevestigd bij grote steden als Seatle en Tokio. De wethouder kreeg een presentatie en rondleiding door een grote hal waar de planten gekweekt worden. Infarm bouwt aan een wereldwijd netwerk van verticale kweeklocaties die dichter bij onze steden staan en vriendelijker zijn voor het milieu. Via verticale landbouw teelt Infarm het hele jaar door een divers assortiment van hoogwaardige producten. Op dit moment allerlei verse kruiden volgend jaar staan ook sla tomaten en bijzondere paddenstoelen op de planning. Infarm levert aan voedselbezorgdiensten, supermarkten en horeca. Door het verticale productieproces is er 95% minder water en land nodig, 90% minder transport en ze gebruiken geen chemische pesticiden bij de productie. Doordat Infarm alleen produceren wat is besteld hebben ze minimaal voedselafval.

(Tekst gaat door onder de foto)


Wethouder Floor Gordon, Bart en Gerrit Jan Schouten (Schouten Opti-Fleurs) en Tom van Dijk (accountmanager bedrijven gemeente Amstelveen) - Foto: Gemeente Amstelveen

SCHOUTEN OPTI-FLEURS Het derde bedrijfsbezoek was bij Gerberakwekerij Schouten Opti-Fleurs. In het nieuwe pand aan de Meerlandenweg zijn tal van nieuwe duurzame maatregelen, zoals LED-verlichting en koeling via aanzuiging van buitenlucht en een warmtekoppeling met het huidige bedrijf.

BOER ‘N BUFFEL Startup Boer ’n Buffel wil een toekomstbestendige boerderij realiseren. Met de melk van zijn waterbuffels wil Olivier Schutzelaars vanaf volgend jaar buffelmozzarella gaan produceren. Inwoners zijn wat hem betreft in de toekomst ook welkom om zijn waterbuffels te komen aaien. Waterbuffels zijn namelijk heel zachtaardig en zoeken graag elkaars gezelschap op. Door het langere daRmstelsel zijn waterbuffels nog beter in staat ruw voedsel te verteren. Waterbuffels hebben in tegenstelling tot koeien geen krachtvoer nodig en ze hoeven niet te worden ontwormd. Waterbuffels lopen niet snel vast in de modder en gaan goed samen met duurzaam weidevogelbeheer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie