De gemeente wil in Kostverlorenhof alleen functies toestaan die consumenten naar het wijkwinkelcentrum trekken.
De gemeente wil in Kostverlorenhof alleen functies toestaan die consumenten naar het wijkwinkelcentrum trekken. Gemeente Amstelveen

Gemeente vindt komst snelle bezorgdienst in Kostverlorenhof ‘ongewenst’

12 november 2021 om 09:00 Economie

AMSTELVEEN De gemeente vindt de onlangs geopende vestiging van de snelle boodschappenbezorgdienst Getir in winkelcentrum Kostverlorenhof niet wenselijk. Het college van B en W vindt de bedrijfsvestiging ook niet passen binnen het  geldende bestemmingsplan. Volgens het college heeft Getir zich zonder vooroverleg in het het wijkwinkelcentrum gevestigd. Er heeft inmiddels wel overleg plaatsgevonden met het bedrijf. Dat stelt zich op het standpunt dat de vestiging wel past binnen het bestemmingsplan. Getir heeft ook aan te geven om mee te willen denken om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Dat antwoordt het college van B en W op schriftelijke vragen die gesteld waren door de gemeenteraadsfractie van de PvdA. Die partij vreest voor overlast voor omwonenden door de komst van snelle bezorgdiensten zoals Getir in lokale winkelpanden.

HANDHAVEND OPTREDEN B en W vinden Getir niet passen in het Kostverlorenhof, omdat het detailhandelsbeleid gericht is op het toestaan van functies die bijdragen aan een levendig wijkwinkelcentrum en consumenten naar het centrum trekken. Getir valt hier volgens het college niet binnen vanwege de inrichting als een distributiecentrum. ‘We zijn ook bereid om handhavend op te treden,’ stellen B en W.

UITSPRAAK RAAD VAN STATE De gemeente wil dat gaan doen op basis van de uitspraak die de Raad van State in 2010 deed dat er in het geval van een webshop geen sprake was van detailhandel. Het ging in deze zaak om opslag van tuinmeubelen in een bedrijfspand en de verwerking van geplaatste internetbestellingen. Het was voor klanten niet mogelijk om ter plaatse uitgestalde goederen te bekijken of mee te nemen. 

GEEN DEFINITIEVE DUIDELIJKHEID Deze uitspraak biedt echter geen 100 procent zekerheid, omdat er ook jurisprudentie uit 2001 is waaruit blijkt dat een webshop detailhandel is. Dat is volgens deze uitspraak het geval omdat gedane bestellingen worden geaccepteerd, de controle van de betaling wordt uitgevoerd en de bestelde goederen verzameld, verpakt, verzendklaar worden gemaakt en ter verzending worden aangeboden. Een soortgelijke redenering kan worden gedaan voor de flitskoeriers. Definitieve duidelijkheid ontstaat pas na een rechterlijke uitspraak over bezorgdiensten,’ aldus het college.

WINKELTIJDEN De PvdA voerde in de schriftelijke vragen onder meer aan te vrezen voor overlast in de laten avonduren. Het college geeft in het antwoord aan dat Getir zich vanwege de vestiging in een pand met een detailhandelsbestemming dient te houden aan te winkeltijden. ‘Reguliere winkels mogen open zijn van 6.00 tot 22.00.  Wij gaan hier op handhaven,’ aldus B en W.  Er wordt ook op toegezien dat de elektrischer fietsen en scooters van de bezorgdienst op de juiste manier geparkeerd staan en dat de koeriers zich houden aan de verkeersregels.

VESTINGSBELEID FLITSKOERIERS Het is bij de gemeente bekend dat inmiddels ook ander flitsbezorgdiensten een plek zoeken in Amstelveen. Er zijn echter nog geen concrete locaties bekend. De gemeente gaat beleid opstellen waarin zij aangeeft waar flitskoeriers zich wel mogen vestigen. Het college denkt daarbij aan aanloopstraten van winkelgebieden. De gemeente wil voorkomen dat flitskoerierdiensten zich gaan vestigen in winkelcentra, het Stadshart en in woonwijken. ‘Om te voorkomen dat distributiecentra zich gaan vestigen op locaties met een detailhandel-bestemming zijn wij voornemens om hierop te gaan handhaven. Tegelijkertijd nemen we een voorbereidingsbesluit voor de gemeente Amstelveen. Dit geeft de tijd om detailhandelsbestemming dusdanig aan te passen dat flitskoeriers zich niet kunnen vestigen. Nu biedt het bestemmingsplan daar mogelijk wel ruimte in. Dit is afhankelijk van de interpretatie,’ aldus B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie