Wethouder Herbert de Raat.
Wethouder Herbert de Raat. René de Leeuw

Hogere uitkering Gemeentefonds: 5,4 miljoen euro extra voor gemeente

19 juli 2021 om 15:06 Economie

AMSTELVEEN Het ziet er naar uit dat Amstelveen een verhoging uit het Gemeentefonds tegemoet kan zien. Bij een aanpassing van de nieuwe voorgenomen herverdeling springt Amstelveen er bovendien beter uit dan in de eerdere voorstellen.

Volgens de nieuwste voorstellen krijgt Amstelveen ongeveer 5,4 miljoen euro per jaar meer uit het Gemeentefonds dan nu, oftewel 54 euro per inwoner. Volgens de eerdere voorstellen zou dat rond 4,2 miljoen euro zijn geworden, 42 euro per inwoner. Momenteel ontvangt Amstelveen jaarlijks rond 130 miljoen euro uit het fonds. De verhoging wordt vanaf 2023 stapsgewijs ingevoerd met 15 euro per inwoner (ongeveer 1,5 miljoen) per jaar.

De komende aanpassingen gelden al enige tijd als onzekere factor bij het opstellen van de gemeentebegroting. Overigens gaat het ook nu nog om voorlopige cijfers. De Tweede Kamer moet er nog definitief over besluiten. Amstelveen springt er ten opzichte van buurgemeenten goed uit. Aalsmeer krijgt meer, maar minder meer dan eerst de bedoeling was. Uithoorn, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Diemen gaan er allemaal op achteruit. Veel gemeenten moeten momenteel flink bezuinigingen vanwege corona. Amstelveen hoeft dat niet, het staat er financieel nog steeds goed voor.

DEGELIJK  Toch voelt wethouder Financiën Herbert Raat zich niet schuldig dat het toch al rijke Amstelveen meer geld krijgt. “Het is niet voor niets dat wij het nu goed voor elkaar hebben,” zegt hij. “We danken dat aan jarenlang financieel degelijk beleid. Vaak hebben gemeenten grote tekorten door veel duurder geworden grote projecten, zoals in Amsterdam de Noord-Zuidlijn en in Delft het nieuwe station. Ook gebeurt het nogal eens dat colleges de rekening voor projecten bij hun opvolgers leggen. In Amstelveen is dat niet zo. Bovendien pakt voor ons de uitkering uit het fonds toch relatief laag uit vanwege de veelal hoge waarde van onroerend goed in Amstelveen, waaraan de uitkering uit het fonds gekoppeld is.”

Omdat de uitkomst van de Gemeentefonds-aanpassingen nog altijd onzeker is en niemand weet wanneer de coronacrisis eindigt, wil Raat voorlopig voorzichtig blijven met geld uitgeven. Pas op de plaats is ook in feite het beleid waarmee de gemeenteraad eerder deze maand voor komend jaar heeft ingestemd.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie