Afbeelding
René de Leeuw

Komend jaar geen verhoging van lokale lasten voor burger

14 juli 2021 om 10:45 Economie

AMSTELVEEN Amstelveners krijgen in 2022 vooralsnog niet te maken met verhoging van lokale lasten zoals de OZB, behoudens een inflatiecorrectie van circa 2 procent. De gemeente is de coronacrisis financieel gezien tot nu toe goed doorgekomen, wat elders vaak anders is. Dat blijkt uit de zogeheten Perspectiefnota 2022, een document dat de gemeentebegroting voor 2022 voorbereidt. De raad heeft de nota afgelopen woensdag goedgekeurd.

Volgens het college zijn komend jaar substantiële beleidswijzigingen niet nodig. Er is nog voldoende financiële ruimte. Wel zijn er ontwikkelingen waarvan niet duidelijk is hoe die uitpakken, positief of negatief. Bijvoorbeeld: de uiteindelijke gevolgen van corona, het nieuwe regeerakkoord, hoeveel het Rijk bijpast voor de jeugdzorg en de aanpassing van de uitkering uit het Gemeentefonds. Pas als dat allemaal helder is, kan er bijpassend beleid worden gevoerd, stelt het college. Tegenvallers kunnen in eerste instantie nog wel worden opgevangen. Door af te wachten wil het college de burger niet confronteren met bezuinigingen en lastenverhogingen die achteraf niet nodig blijken, maar ook niet de rekening voor de burger onnodig hoog laten oplopen wanneer de uitkomsten tegenvallen. 

STAPJES Toch voelen niet alle fracties in de raad zich hier prettig bij. Sommige verwachten dat lastenverhogingen de komende jaren onvermijdelijk zijn en willen alvast een begin maken met een voorzichtige OZB-verhoging. Zo pleit het CDA ervoor de financiële buffers van de gemeente te versterken door alvast in kleine stapjes de lokale lasten te verhogen. Het CDA is er voorstander van om dit, bijbels gesproken, te doen ‘in de vette jaren’. “Dan kan je in magere jaren de lokale lasten juist verlagen,” aldus CDA-raadslid Sandra van Engelen. Zij vindt dat Amstelveen lange wachtlijsten in de jeugdzorg nu al moet aanpakken, ongeacht met hoeveel extra geld het Rijk hiervoor over de brug komt. “Er zal altijd een fors bedrag nodig blijven dat je als gemeente zelf moet oplossen,” aldus Van Engelen. “Als een van de rijkste gemeenten van Nederland kunnen we wat aan de lange wachtlijsten doen.”

Volgens Ruud Kootker (BBA) beperkt het college zich bij het zoeken naar geld teveel tot bijpassen uit de reserves en langjarige financiering (lenen), maar zou het ook de ‘onbenutte belastingcapaciteit’ (hogere lokale lasten) moeten aanspreken en moeten gaan bezuinigen.

OMSLAAN Harmen van der Steenhoven (D66) waarschuwde voor teveel optimisme. “Een vierde coronagolf of een stijgende rente kan de situatie zomaar doen omslaan,” zei hij. “Daarom is waakzaamheid geboden op het gebied van financieel beleid.” De ChristenUnie gaf aan dat veel ondernemers, bij wie door de pandemie ondanks overheidssteun de reserves uitgeput zijn, voorlopig wel nog ondersteuning nodig hebben. Volgens Kees Noomen (VVD) is de begroting solide genoeg: “Het college heeft alle risico’s scherp in beeld en weet welke beren we op de weg kunnen verwachten. Het is fijn te constateren dat hogere lasten niet nodig zijn, zeker in een tijd van crisis en dat geeft houvast.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie