Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven bijeen in online vergadering
Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven bijeen in online vergadering Darshan Sloot

Ruim kwart ondernemers Amstelveen geeft aan dat zij crisis waarschijnlijk niet overleven

19 maart 2021 om 16:28 Economie

AMSTELVEEN Meer dan een kwart van de Amstelveense ondernemers geeft aan dat zij de coronacrisis waarschijnlijk niet zullen overleven. Dat blijkt uit een enquête die de Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven onlangs in Amstelveen heeft uitgezet. De denktank noemt dat een schrikbarend hoog aantal. Ondernemersorganisaties die in de denktank vertegenwoordigd zijn, zijn met de gemeente in gesprek over een pakket aan lokale steunmaatregelen.

De meeste deelnemers aan de enquête kampen met 40 tot 60 procent omzetverlies. Twee derde maakt gebruik van overheidssteun. Een derde denkt hiervoor niet in aanmerking te komen of valt buiten de regelingen.

Volgens de lokale denktank duurt de crisis voor veel ondernemers nu echt te lang. ‘Het water staat hen aan de lippen. Lokale steun is nodig om te overleven en na corona zo snel mogelijk weer omzet te genereren.’ Ondernemers gaven in de enquête aan geholpen te zijn met financiële steun, investeringen en kwijtschelding. Een andere groep ondernemers denkt meer aan netwerken, adverteren en promotie. 

HERSTELPLAN Darshan Sloot, directeur Ondernemersvereniging Amstelveen, heeft woensdag namens de denktank de resultaten van de enquête gepresenteerd aan wethouder Floor Gordon en de medewerkers van het team Economische Zaken (EZ). Ze deed dat tijdens het Platform Ondernemend Amstelveen (POA). Tijdens dit overleg werd ook gebrainstormd over uitvoering en planning van de actiepunten uit het concept Herstelplan voor ondernemers na corona. 

“We zijn vanaf april 2020 al met elkaar in gesprek, een maand na de eerste lockdown. Het is tijd dat er nu echt iets tot stand komt! Ondernemers wachten met smart op de wederopbouw van hun bedrijven,” aldus denktank-lid Daan Kroone, eigenaar DAY Foodbar en voorzitter KHN Amstelland.

INITIATIEVEN Darshan Sloot was verheugd om tijdens het POA te horen dat wethouder Floor Gordon en het team EZ noodlijdende ondernemers waar nodig echt willen ondersteunen en dat zelfs maatwerk mogelijk is. “Nog belangrijker is, dat er geld beschikbaar is voor goede plannen en initiatieven en dat het MKB zeker niet hoeft te vrezen dat de pot met geld uit het corona-noodfonds straks vergeven is. Er is in elk geval een miljoen beschikbaar. En als er meer nodig blijkt te zijn dan komt dat er.” 

De Denktank heeft een uitgebreide reactie gegeven op het concept van het Herstelplan voor ondernemers na corona. Binnen twee weken komt de gemeente hierop terug. De oproep aan de gemeente luidt: ‘Bied ruimte om te ondernemen!’ en bied maatwerk waar mogelijk’. Over vier weken zal het uitgewerkte herstelplan tijdens het POA door wethouder Gordon worden vastgesteld en voorgelegd worden aan het college van B en W.

STIMULERINGSFONDS Een herstelplan moet volgens de denktank op de korte termijn gericht zijn. De toekomst is nog veel te onvoorspelbaar. Daarom is volgens de denktank onder meer extra aandacht nodig op gebied van gedoogbeleid en vergunningen. Het handhavingsbeleid moet van controle naar samenwerking en er is een snelle doorlooptijd en versoepeling voor vergunningen nodig. Voor wat betreft financiële steun is volgens de denktank verruiming, verlenging, verhoging subsidie anderhalvemeter-maatregelen en verlenging van de looptijd en uitstel van aflossing van de MKB Noodlening nodig. Ook moeten de lokale lasten waar mogelijk verminderd worden en moet er stimuleringsfonds komen voor uitrol van initiatieven na corona. Ander aandachtspunten zijn een advies, training en coaching pool, een actieplan voor winkel- en horecagebieden en promotie van ‘Koop lokaal!’ en andere ondernemersinitiatieven.

Ondernemers in nood, met vragen of twijfel kunnen contact opnemen met het Ondernemersloket van de gemeente via 020-5404911 of ondernemersloket@amstelveen.nl. 

Voor overige vragen of behoefte aan een luisterend oor kunnen ze contact opnemen met de Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven via 020-640.3071 of een e-mail sturen naar darshan@oa-amstelveen.nl.

De deelnemers aan de Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven zijn; Darshan Sloot (directeur OA), Daan Kroone (DAY Foodbar/voorzitter KHN Amstelland), Gonnie van Rietschoten (Van Rietschoten Tweewielers/bestuurslid VAD), Jeroen Franken (Blue Fish Social Media/vice voorzitter OA), Jeroen Wendelgelst (Advocaat voor Beleggers en Ondernemers), Carrol Buenting (BuentingSport), Arie Bast (CFO Volvo Bangarage), Miriam Geerlings (Regiomanager KHN).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie