ChristenUnie wil extra inzet om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
ChristenUnie wil extra inzet om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. ChristenUnie Amstelveen

ChristenUnie ontevreden over inzet terugdringen broeikasgassen in Amstelveen

7 november 2023 om 10:16 Duurzaamheid

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van ChristenUnie is ontevreden over de aanpak van de gemeente om de uitstoot van broeikasgassen in Amstelveen terug te dringen. “Wij maken ons hier grote zorgen over”, aldus Herman van Veelen van de ChristenUnie. Volgens de partij zijn er extra financiéle middelen nodig om de gestelde doelen te halen.

Woensdag 8 november wordt in de gemeenteraad het duurzaamheidsbeleid van Amstelveen besproken. Hierin gaat het onder andere over het doel van de gemeente om in 2040 95 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Tot nu toe ligt Amstelveen volgens de ChristenUnie niet echt op koers om dit doel te gaan halen. “Uit het antwoord van de gemeente op vragen van de ChristenUnie blijkt nu dat het er nog erger voorstaat dan gedacht. De gemeente geeft toe dat ze een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen niet meeneemt in haar berekeningen. Zo wordt onder andere de uitstoot bij de productie van voedsel, spullen en woningbouw en broeikasgassen die geen CO2 zijn, zoals methaan en lachgas, niet meegerekend.”

GEMEENTE ONDER ZEENIVEAU

Volgens de gemeente gebeurt dit niet omdat de cijfers niet beschikbaar zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de landelijke gegevens van de regionale klimaatmonitor, een dataset vanuit de rijksoverheid. “Op deze manier wordt ongeveer een derde van de uitstoot niet meegerekend,” aldus Herman van Veelen van de ChristenUnie, “Als je de persberichten van de gemeente leest zou je denken dat het heel goed gaat met de duurzaamheid in Amstelveen, maar er gebeurt echt veel te weinig. De gemeente zet nu één procent van de ambtenaren in op duurzaamheid, met één procent van het gemeentebudget. Het probleem zijn niet de ambtenaren, die werken keihard; het punt is echter dat er meer financiële middelen nodig zijn. Juist nu is het moment om serieus in te zetten op daling van de uitstoot. Als gemeente die gemiddeld vier meter onder zeeniveau ligt zouden we hier echt voortrekkers in moeten zijn.”

Sinds het klimaatakkoord van 2019 hebben de gemeenten een steeds grotere verantwoordelijkheid gekregen voor het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. ‘Zo ligt bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor het gasvrij maken van woningen bij de gemeente,’ aldus de ChristenUnie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie