Leerlingen bij het speciale inzamelvat voor lege batterijen in hun school.
Leerlingen bij het speciale inzamelvat voor lege batterijen in hun school. Stibat

Twee internationale scholen in Amstelveen doen mee aan inzamelwedstrijd lege batterijen

3 november 2023 om 12:30 Duurzaamheid

AMSTELVEEN Basisschoolleerlingen van Amity Global Education en de Internationel School in Amstelveen doen vanaf maandag 6 november mee de jaarlijkse Batterijen Battle. Tijdens deze wedstrijd zetten 270 scholen in ons land zich in om zoveel mogelijk lege batterijen in te zamelen om een nieuw inzamelrecord. Ze maken daaremee ook kans op prijzen. De hoofdprijs is een dage naar de Efteling met de hele school.

Vorig jaar leverden 267 basisscholen een fikse bijdrage aan de nationale batterijrecycling door bijna 95 duizend kilo lege batterijen in te zamelen. Dit is ruim 2 procent van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Het toont daarmee het belang van de Batterijen Battle aan de nationale inspanningen voor batterijrecycling. Hiermee voorkwamen de scholieren de uitstoot van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61 duizend kilo CO2 die bij verbranding van deze batterijen als restafval vrijgekomen zou zijn.

FIETS, PAN OF KAASSCHAAF

In drie weken tijd zetten de leerlingen zich in om zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. Door batterijen gescheiden in te leveren bij een inleverpunt, kunnen waardevolle metalen een tweede leven krijgen. Bijvoorbeeld als fiets, pan of kaasschaaf. Hiermee hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gewonnen te worden. De Batterijen Battle draagt deze kennis over aan kinderen, die op hun beurt deze informatie enthousiast delen in hun omgeving.

INZAMELVATEN

Iedere deelnemende leerling krijgt een folder waarin duidelijk staat afgebeeld welke batterijen ze wel en niet op school mogen inleveren. De folder is onderdeel van het startpakket dat elke deelnemende basisschool ontvangt, met daarin ook nog voorbeeldbrieven, posters en een kilo-meter waarop scholen hun ingezamelde kilo’s kunnen bijhouden. Ook ontvangen de deelnemende scholen speciale, veilige inzamelvaten. Nieuw dit jaar is het lespakket dat specifiek voor de Batterijen Battle is ontwikkeld. Dit wordt ter beschikking gesteld door de organisator Stibat. Hierin wordt onder andere het belang van recycling nog eens benadrukt. 

PRIJZEN

De deelnemende scholen maken kans op diverse prijzen. De hoofdprijs is een dagje uit naar de Efteling voor de hele school. Er zijn drie tweede prijzen te winnen: een Mad Science Techniekdag, waarbij de school wordt omgetoverd tot laboratorium. 

De Batterijen Battle loopt van 6 tot en met 24 november. Uiterlijk 21 december worden de winnaars bekendgemaakt. De landelijke wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stibat: de non-profitorganisatie die zorg draagt voor het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen en accu’s. Meer informatie: www.legebatterijen.nl/batterijen-battle

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie