VvE La Foresta heeft succes 165 zonnepanelen op twee daken geïnstalleerd. Van links naar rechts: Hugo Roll, Wim Tiessen, wethouder Floor Gordon, Kasia Petiet en Adrie ten Bookum (Energie Prestatie en Duurzaamheid
Adviseur).
VvE La Foresta heeft succes 165 zonnepanelen op twee daken geïnstalleerd. Van links naar rechts: Hugo Roll, Wim Tiessen, wethouder Floor Gordon, Kasia Petiet en Adrie ten Bookum (Energie Prestatie en Duurzaamheid Adviseur). Gemeente Amstelveen

Infobijeenkomsten helpen Amstelveense VvE’s bij duurzaamheidsinitiatieven

30 oktober 2023 om 16:00 Duurzaamheid

AMSTELVEEN Door de gemeente georganiseerde informatiebijeenkomsten over verduurzaming blijken een effectieve manier te zijn om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te inspireren en te ondersteunen bij het verduurzamen van hun panden. Een goed voorbeeld hiervan is VvE La Foresta, gevestigd in Bovenkerk naast Silversant, die na deelname aan zo’n bijeenkomst de gemeente benaderde voor hulp. De gemeente organiseert de infobijeenkomsten omdat VvE’s vaak voor complexe uitdagingen staan als het gaat om duurzaamheid.

Dankzij de ‘Subsidie Energieadvies en Procesbegeleiding voor Collectieven en Organisaties’ van de gemeente, kreeg de VvE La Foresta de benodigde ondersteuning van een duurzaamheidsadviseur. Hierdoor konden zij het gehele proces vanaf de inventarisatie van mogelijkheden, besluitvorming met leden, tot aan de uitvoering, succesvol doorlopen.

“Dat het bijwonen van informatiebijeenkomsten aanzet tot het verduurzamen van de VvE is goed nieuws. Het verduurzamingsproces voor VvE’s is vaak erg gecompliceerd. Daarom bieden we subsidie waarmee de bestuursleden een adviseur in de arm kunnen nemen die hen ondersteunt bij het proces,” aldus wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid).

ZONNEPANELEN

Inmiddels heeft VvE La Foresta de verkregen adviezen omgezet in concrete actie. De VvE heeft 165 zonnepanelen op twee daken geïnstalleerd. Samen produceren deze panelen bijna 60.000 kWh aan duurzame energie per jaar, met een CO2-besparing van 27.300 kg per jaar. Elke appartementseigenaar heeft geïnvesteerd in vijf panelen die direct zijn aangesloten op hun eigen groepenkast. Daarnaast hebben de gezamenlijke eigenaren, verenigd in VvE La Foresta, geïnvesteerd in 40 panelen voor de collectieve gebouwinstallatie.

NIEUWE BIJEENKOMSTEN

De gemeente houdt ook binnenkort opnieuw informatiebijeenkomsten speciaal voor VvE’s. Daarbij worden  diverse aspecten van duurzaamheid behandeld en  praktische inzichten gebonden.

Op dinsdag 7 november vindt van 19.30 tot 21.30 uur de bijeenkomst ‘Hoe verduurzaam ik mijn VvE?’ plaats in wijkcentrum De Bolder. Onderwerpen op het programma zijn onder andere: waar te beginnen, aandachtspunten, haalbare stappen, het verduurzamingstraject, het verkrijgen van goedkeuring van de leden en financieringsmogelijkheden.

Op woensdagavond wordt van 19.30 tot 21.30 uur een informatieavond voor VvE’s van een complex met energielabel D, E, F of G gehouden zalencentrum ‘t Baken in Aalsmeer. Deze avond is specifiek gericht op de lagere energielabels en concentreert zich op energiebesparende maatregelen, zonnepanelen en beschikbare financiële regelingen.

Op woensdag 13 november volgt een informatieavond voor VvE’s met een energielabel C of beter van 19.30-21.30 uur in raadhuis Aalsmeer. Deze bijeenkomst is gericht op VvE’s met een beter energielabel en is gericht op hoe bestaande onderhoudsplannen kunnen worden gecombineerd met energiebesparende maatregelen, financieringsmogelijkheden, en mogelijke stappen om in de toekomst van aardgas af te stappen.

VvE’s kunnen zich aanmelden via servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl. Het is belangrijk om de naam/namen, het adres en de naam van de VvE te vermelden, evenals de relatie met de VvE (bijv. huurder, VvE-lid, commissielid, bestuurder). De gemeente wilt ook graag weten hoeveel appartementen de VvE beheert, het bouwjaar van het pand, en eventuele specifieke vragen of verzoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie