Afbeelding
Foto's Gemeente Amstelveen

Amstelveen houdt Doe-het-duurzaam markt voor inwoners in Noorddamcentrum

21 september 2023 om 10:23 Duurzaamheid

AMSTELVEEN De gemeente houdt op zaterdag 7 oktober van 11.00 tot 16.00 uur een ‘Doe-het-duurzaam markt’ voor inwoners van Amstelveen in het Noorddamcentrum. De dag is bedoeld voor woningeigenaren en huurders, die graag zelf duurzaam willen klussen en/of duurzame stappen willen zetten in hun woning. Gedurende de dag worden er ook verschillende presentaties en workshops gegeven, die inwoners gratis kunnen bijwonen.

“De ‘Doe-het-duurzaam markt’ is er voor alle Amstelveners die willen starten met verduurzamen, inspiratie willen opdoen voor vervolgstappen of op zoek zijn naar antwoorden op vragen,” licht wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) toe. “De hogere energieprijzen zijn voor veel inwoners een prikkel om hun woning te verduurzamen. De belangstelling om het verduurzamen niet uit te besteden, maar zelf aan de slag te gaan neemt daarbij ook toe. Een duurzaam huis is goed voor de portemonnee en het wooncomfort. Het verduurzamen van woningen draagt echt bij aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving deze week. Dat is hoopvol nieuws en een extra stimulans om juist nu stappen te zetten.”

DUURZAME MATERIALEN

In de ontvangstruimte van het Noorddamcentrum demonstreren verschillende leveranciers op 7 oktober hun duurzame materialen. Het gaat om leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en dergelijke. Daarnaast is er een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Ook de gemeente, het Energieloket Amstelveen en de Energiecoaches zijn aanwezig om inwoners te woord te staan en vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden. 

Alle bezoekers ontvangen bij binnenkomst een muntje voor een drankje en er zijn enkele duurzame ‘weggevertjes’. Ook worden er twintig energiebesparende pakketten ter waarde van 35 euro verloot.

PRESENTATIES EN WORKSHOPS

Gedurende de dag worden vinden gratis toegankelijke presentaties en workshops plaats. Het programma ziet er als volgt uit:

- Van 11.00 tot 11.45 uur vertelt Enne-Pieter Wakelkamp uitleg over financierings- en subsidiemogelijkheden.

- Van 11.00 tot 11.45 uur geeft Stijn Otten-van Beest (Heattransformers) uitleg over de hybride warmtepomp waarmee bewoners het gasverbruik tot wel 70 procent kunnen verminderen.

- Van 12.00 tot 12.30 uur licht energiecoach Clemens Kester wat een gratis Energiecoach voor bewoners kan betekenen. Ze geven advies over praktische (kleine) maatregelen die inwones kunnen nemen om energie te besparen in hun huur- of koopwoning. 

- Van 12.00 tot 12.30 staat de workshop ‘Onttegelen en de voordelen van een groene tuin’ op het programma. Bezoekers leren meer over de voordelen van het ‘onttegelen’ en het belang van biodiversiteit en ze krijgen praktische tips om direct mee aan de slag te gaan.

- Van 12.30 tot 13.00 uur legt energiecoach Andreas uit hoe inwoners kunnen besparen op het warmteverbruik, het belang van isoleren, het optimaliseren van het warmteafgiftesysteem en welke alternatieve warmtebronnen er zijn. 

Van 12.30 tot 13.00 uur licht Solar Sedum de mogelijkheden toe van het combineren van zonnepanelen en een groen sedumdak.

Van 13.00 tot 13.30 vertelt inwoners Hans Hasenbos over zijn eigen ervaringen met energiebesparing in huis. Hij heeft een volledig duurzaam huis. Hij vertelt u de stappen hij heeft gezet, geeft inzicht in de kosten die hij heeft gemaakt, vertelt over wat hij nu bespaart op energie en het verloop van het proces.

Van 13.00 tot -13.30 uur vindt een workshop plaats over het aanleggen en de voordelen van een groen sedumdak. Aan bod komt ook hoe een dergelijk dag aangelegd kan worden en waar daarbij rekening gehouden moet worden.

 Van 14.00 tot 15.00 presenteert het Energieloket een aardgasvrij stappenplan. Deelnemers gaan samen aan de slag met het maken van een verduurzamingsplan en bekijken hoe zij nog déze winter energie kunnen besparen. Ook komt aan bod hoe zij u zich slim kunnen voorbereiden op vólgende winters en hoe het zit dat als we in de toekomst aardgasvrij moeten verwarmen.

Tot slot geeft het EnerGieloket van 15.00 tot 16.00 uur slimme tips om direct te kunnen besparen op de energierekening. Aan bod komt onder meer waar het beste op bespaard kan worden; gas of elektriciteit? Daarna komt  het dichtmaken van naden en kieren in de woning. Dit is een snelle en goede manier om gas te besparen en het comfort te verhogen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie