Fractieleden van GroenLinks tijdens het werkbezoek aan De Boem.
Fractieleden van GroenLinks tijdens het werkbezoek aan De Boem. GroenLinks Amstelveen

GroenLinks Amstelveen verheugd over ontwikkeling kringloopwinkel De Boem

2 februari 2023 om 11:59 Duurzaamheid

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft vorige week een werkbezoek gebracht aan de Stichting Boemerang. De stichting runt twee vestigingen van de kringloopwinkel De Boem in Amstelveen. De fractieleden waren blij verrast met de wijze waarop de stichting en de kringloopwinkel zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

De rondleiding werd verzorgd door personeelsleden en de directeur-bestuurder Sven Keltering was de gastheer. De doelstelling van DBoem is in eerste instantie het begeleiden van mensen in een reïntegratietraject om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Hierbij wordt mensen werk aangeboden. Dat kan via loondienst of ook als vrijwilliger met een vrijwilligersvergoeding. Stichting De Boem werkt daarin samen met het Werkplein van de gemeente Amstelveen en met AM Match, het werkbedrijf van samenwerkende gemeenten in Amstelland en Meerlanden. 

MENSEN VOOROP 

De mensen van Stichting Boemerang kunnen naast een werkplek ook gebruik maken van ontwikkelmogelijkheden via interne begeleiding en het volgen van opleidingenStichting Boemerang heeft 26 mensen in dienst en ongeveer 110 vrijwilligers. Tijdens het werkbezoek wordt duidelijk dat alles erop gericht is de mensen die er werken voorop te stellen en niet de omzet. De mensen krijgen een plek waar zij zich goed voelen en niet in de stress hoeven te schieten bijvoorbeeld doordat zij te veel taken op hun bord krijgen. Alles is gericht op maatwerk en maatschappelijke participatie.

HERGEBRUIK

Bij De Boem komt per jaar ongeveer 2 miljoen kilo aan spullen binnen. Van al deze spullen belandt uiteindelijk maar liefst (al dan niet na reparatie) 92 procent in de winkel als aanbod voor hergebruik of recycling. Slechts 8 procent wordt als afval aangeboden aan een recyclingbedrijf.

De Boem heeft sinds vorig jaar een afspraak met een grote leverancier van huishoudelijk apparaten. Deze keten levert wasmachines aan De Boem die verhuurd zijn geweest en die ze niet meer kan of wil verkopen. De wasmachines hebben allemaal het energielabel AA/A en zijn wat prijziger dan de andere spullen (rond de 250 euro). Kopers krijgen een garantie van 3 maanden en de machines zijn zeer energiezuinig. Mogelijk zullen in de toekomst meer van dit soort leveringsafspraken worden gemaakt.

TEXTIEL

Tijdens het bezoek van GroenLinks kwam ook circulair textiel aan bod. ‘Meer dan de helft van onze kleding belandt nog altijd bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor bijna de helft (!) van de nieuwe textiel, voordat het in de winkel komt dan wel omdat het niet verkocht wordt. De kringloopwinkel draagt daarmee bij aan het een tweede leven van kledingstukken en aan de circulaire textieldoelstellingen. Naast kledingproducenten kunnen consumenten zelf dus ook veel doen,’ stelt GroenLinks.

De energievoorziening van de kringloopwinkel is duurzaam. De nieuwe vestiging van De Boem op de Ziederij is gasvrij, er is een warmtepompen er liggen maar liefst 100 zonnepanelen op het dak. Sven Keltering gaf wel t aan dat zij wel een jaar moesten wachten voordat zij konden worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. 

VERDUURZAMING WAGENPARK

Er wordt binnen de stichting veel belang gehecht aan duurzaamheid. Het verduurzamen van de vestiging aan de Binderij staat op de agenda voor de komende tijd. Sven Keltering gaf ook aan dat het een van de ambities is om ook het wagenpark te verduurzamen. Zo rijden met name de vrachtwagens die spullen brengen en ophalen bij particulieren, nog op diesel.

AMSTELVEENPAS

Stichting Boemerang heeft een ANBI-status en maakt dus geen winst. Amstelveenpas-houders krijgen een korting van 20 procent. Keltering meldde het jammer te vinden dat de medewerkers de pashouders niet mag controleren op hun identiteit, omdat bij hem het vermoeden is dat er regelmatig met de Amstelveenpas (die persoonsgebonden is) gefraudeerd wordt. Kentering wil hierover in overleg met de gemeente Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie