Een reeds bestaand station van het warmtenet in Amstelveen.
Een reeds bestaand station van het warmtenet in Amstelveen. Gemeente Amstelveen

Aansluiting op warmtenet voor 853 woningen in Amstelveen-Noord

30 januari 2023 om 09:40 Duurzaamheid

AMSTELVEEN Energiebedrijf Eneco en woningcorporatie Eigen Haard willen de komende jaren honderden huishoudens in Amstelveen-Noord de kans geven om van het aardgas af te gaan. Ze hebben een contract ondertekend om 835 woningen aan te sluiten op het bestaande warmtenet van Eneco.

De bewoners van een aantal woongebouwen in het noordelijk deel van Amstelveen krijgen in 2023 een aanbod om aan te sluiten op het warmtenet. Als zij akkoord gaan, dan start het aansluiten in 2024. Naast een aansluiting op het warmtenet helpt de woningcorporatie bewoners met de overstap naar elektrisch koken, zodat de gasaansluiting helemaal verdwijnt.

DUURZAAM VERWARMEN

“We willen dat onze huurders betaalbaar wonen. Tegelijkertijd wordt duurzaam verwarmen steeds belangrijker. Daarbij willen we voor onze bewoners een veilige en betrouwbare techniek,” vertelt Marnix Wentink, strategisch adviseur van Eigen Haard. ‘In de buurt van de woningen ligt al een bestaand warmtenet van Eneco. Aansluiten op dit warmtenet is daarom de meest logische keuze. We gaan dit plan de komende tijd uitgebreid uitleggen aan onze huurders en met ze bespreken. Onze bewoners moeten goed weten waar ze aan toe zijn.”

‘ZO MIN MOGELIJK OVERLAST’

“Eneco zet concrete stappen om Amstelveen te verduurzamen,” zegt Manja Thiry, directeur Warmte van Eneco. “We zijn daarom blij dat we met Eigen Haard een mooie oplossing hebben uitgewerkt voor hun huurders om woningen in de buurt van ons bestaande warmtenet de komende jaren aan te sluiten. Samen met Eigen Haard en de gemeente zorgen we bovendien dat dit met zo min mogelijk overlast voor bewoners en omwonenden gaat gebeuren.’ 

Eneco onderzoekt met de gemeente, Eigen Haard en andere gebouweigenaren verder hoe meer woningen en gebouwen op het warmtenet kunnen worden aangesloten.  ”Voor een aantal buurten in Amstelveen Noord verwachten we daarover later dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven.”

BELANGRIJKE STAP 

“We zijn verheugd dat Eneco zoveel huizen van Eigen Haard kan aansluiten op het warmtenet,” zegt wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid). “Het is een belangrijke stap in de lokale energietransitie. De ligging van de huizen ten opzichte van het bestaande warmtenet is gunstig. Dat biedt de huurders de kans op een gasloze en duurzame woning.”

Met een aansluiting op het warmtenet en elektrisch koken zijn de woningen volgens betrokken partijen klaar voor de toekomst. Verwarmen met warmte is duurzamer dan verwarmen met aardgas. Het levert een CO2-besparing op van 39 procent. Eneco werkt aan een verdere verduurzaming van het warmtenet en wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Bewoners hebben na aansluiting op warmte geen cv-ketel meer in hun woning. Dat maakt de woning ook een stukje veiliger en bewoners hoeven zelf niet meer te letten op het onderhoud van apparatuur.

De adressen die Eneco en Eigen Haard willen aansluiten zijn: Jeanne d’Arclaan 10-470, Eleanor Rooseveltlaan 31-253 (inclusief een VVE), Westelijk Halfrond 5-101 en 243-369, Max Havelaarlaan 1-85 en 229-313, Den Bloeyenden Wijngaerdt 9-223 en Camera Obscuralaan 430-606. De bewoners hebben in december een nieuwsbrief ontvangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie