Een flatgebouw aan Westhove in Westwijk-Zuidwest dat is aangesloten op een WKO-systeem.
Een flatgebouw aan Westhove in Westwijk-Zuidwest dat is aangesloten op een WKO-systeem. René de Leeuw

Veel onduidelijk over exploitatie WKO-systemen; gemeente gaat onderzoek doen

2 april 2024 om 13:39 Duurzaamheid

AMSTELVEEN Er is veel onduidelijk over de exploitatie van WKO-warmtesystemen, zoals in de Kastelenbuurt in Westwijk-Zuidwest. Het college heeft vragen van de ChristenUnie beantwoord, maar veel blijft onduidelijk omdat het college nog niet weet hoe alles precies zit. Het gaat dit wel nader onderzoeken. 

De CU stelde de vragen vanwege problemen die bewoners ervaren met het systeem in hun buurt, vooral wat betreft storingen en tarieven. Bij WKO-systemen (warmte/koude opslag) wordt warmer en koeler water uit de bodem gebruikt voor verwarming en koeling. In Amstelveen zijn tien van zulke installaties aanwezig of gepland, waarvan vier in Westwijk. Andere betreffen onder meer het Zonnehuis en The Mayor (voormalig KPMG-hoofdkantoor).

VERGUNNINGVERLENER

Het college stelt dat de gemeente tot nu toe de rol vervult van ‘facilitator/vergunningverlener’. Het initiatief voor WKO-projecten komt van warmtebedrijven of ontwikkelaars en als grondeigenaar geeft de gemeente toestemming om leidingen in gemeentegrond aan te leggen. “We zijn geen partij bij het exploitatiecontract tussen ontwikkelaar/eigenaar en exploitant,” schrijft het college. Het zegt daardoor niet specifiek op de hoogte te zijn van de inhoud van de contracten. De onvrede in de Kastelenbuurt betreft echter wel exploitant Eteck.

IN KAART BRENGEN

De ChristenUnie vroeg ook wat er gebeurt als contracten met warmteleveranciers als Eteck aflopen: wie is er dan verantwoordelijk voor de aanbesteding van een nieuw contract? Het college zegt die vraag nog ‘onvoldoende te kunnen beantwoorden’. Het wil wel voor de plaatselijke WKO-installaties alle afspraken in kaart brengen en deze toetsen aan de Warmtewet. Op basis van de resultaten bepaalt het college dan of de gemeente een actievere rol moet gaan spelen. Onder het onderzoek valt ook wie verantwoordelijk is voor vervanging van een installatie die aan het einde is van zijn levensduur. 

BETAALBAARHEID EN STORINGEN

Omdat het bewoners vooral gaat om betaalbaarheid, transparantie en minimale storingen, zegt het college onder andere in Westwijk-Zuidwest de gesprekken met exploitanten te hebben geïntensiveerd.” Het college gaat er wel van uit dat problemen over prijzen en storingen tijdelijk zijn, maar dat er vooral ook aandacht moet komen voor de lange termijn. Het college bereidt in overleg met bewoners een bijeenkomst voor met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en WKO-exploitanten over WKO’s, hun werking, hun rendementen en de Warmtewet. 

BEWEGING

Ook al zijn de antwoorden nog weinig concreet, bewoner Sander Kneppers is er wel blij mee: “Ik zie het als positief dat de gemeente er verder naar kijkt. Naar mijn indruk wisten ze zich er tot nu toe geen raad mee. Eerder heeft de gemeente teveel meegelopen met leverancier Eteck, zonder zich inhoudelijk met het systeem bezig te houden. Ik ben blij dat er beweging in komt.” Ook al stelt de gemeente slechts toestemming te geven voor het leggen van leidingen in gemeentegrond, blijft het volgens Kneppers wel degelijk de verantwoordelijkheid van de gemeente om voor bewoners een betrouwbare en betaalbare energievoorziening te garanderen.

REACTIE GEMEENTE

De gemeente laat in een reactie weten dat zij onderzoek doet naar exploitatie- en leveringsovereenkomsten tussen gebruikers en warmteleveranciers met een WKO-bron. ‘Dit kan de gemeente inzicht bieden of de exploitanten aan de Warmtewet voldoen en of er aanvullende betrokkenheid van de gemeente nodig is. In Westwijk, waar de heer Kneppers woont, is er sprake van individuele overeenkomsten waardoor het lastiger is om de warmteleverancier aan te spreken. Als een verhuurder of Vereniging van Eigenaren (VvE) de exploitatieovereenkomst heeft gesloten, kan deze namens de bewoners de warmteleverancier aanspreken. De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners recht hebben op een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Die voorziening is de verantwoordelijkheid van de exploitant,’ aldus de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie