Centraal bronsysteem in de Kastelenbuurt in Westwijk.
Centraal bronsysteem in de Kastelenbuurt in Westwijk. Foto: ChristenUnie

Vragen ChristenUnie over problemen met warmtesysteem in Kastelenbuurt in Westwijk

28 februari 2024 om 09:54 Duurzaamheid

AMSTELVEEN De ChristenUnie heeft het college van B en W schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de problemen met de warmtevoorziening in de Kastelenbuurt in Westwijk Zuidwest. Het daar gebruikte WKO-systeem (warmte koude opslag), waarbij warm en koel water in de bodem wordt opgeslagen en opgepompt voor verwarming en koeling, levert de bewoners veel problemen op.

Er zijn veel klachten over energieleverancier Eteck, dat volgens contract voor 30 jaar verantwoordelijk is voor onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke leidingen en installaties, alsmede het leveren van warm en koel water. Over de tarieven die Eteck hanteert zijn vorig jaar met bemiddeling van wethouder Floor Gordon afspraken gemaakt, maar er leven nog veel zorgen over het systeem zelf, onder andere vanwege storingen en omdat het al meermalen is voorgekomen dat kostbare warmtepompen (17.000 euro per stuk) het lang voor hun gemiddelde levensduur begaven.

AVERSIE TEGEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING

CU-burgerraadslid Dianne Hoefakker wijst erop dat er zelfs bewoners zijn die overwegen, ondanks een boeteclausule, te breken met het collectieve WKO-systeem om op een andere manier in hun energiebehoefte te voorzien. Dat kan leiden tot hogere kosten voor wie het systeem blijft gebruiken, maar past ook slecht in het gemeentelijke energie-transitiebeleid. “Er is door alle onzekerheid aversie tegen deze duurzame vorm van energievoorziening aan het ontstaan,” aldus Hoefakker.

VRAGEN GERICHT OP DE TOEKOMST

De vragen van de ChristenUnie richten zich vooral op de toekomst, onder andere op hoe het geregeld is als het contract met Eteck afloopt dan wel het systeem aan vervanging toe is, ook al duurt dat nog even. “Er moet dan een aanbesteding plaatsvinden voor een nieuw contract,” schrijft de CU-fractie. “Wie leidt deze aanbesteding? Wie is (financieel) verantwoordelijk voor vervanging van de WKO-installatie bij eindelevensduur? Is dat de op dat moment gecontracteerde exploitant?”

Andere vragen zijn: “Welke oplossingsrichting ziet de gemeente voor zich wanneer geen inschrijvingen volgen, of onder zeer ongunstige voorwaarden? Welke rol ziet de gemeente voor zich voor instandhouding bij eindelevensduur van de installatie? Welke rol bij het contracteren van een volgende exploitant? Welke oplossingen ziet de gemeente om onzekerheden voor collectieve WKO-gebruikers om te vormen tot zekerheden?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie