Wethouder Floor Gordon (midden) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door de deelnemende partijen.
Wethouder Floor Gordon (midden) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door de deelnemende partijen. Gemeente Amstelveen

Extra zonnepanelenpark op komst bij afrit van A9 in Amstelveen

16 februari 2024 om 09:59 Duurzaamheid

AMSTELVEEN Er komt een zonnepanelenpark van 2,6 hectare aan de Burgemeester Boersweg bij de afrit Amstelveen-Oost van de vernieuwde A9 (tegenover het bedrijventerrein aan Krijgsman). Eerder was al bekend dat er ook een strook met zonnepalen komt in het talud van de A9 bij de bedrijven aan Krijgsman (tussen de voormalige Kruitfabriek en de Burgemeester Boersweg.) De nieuwe locatie maakt onderdeel uit van  samenwerkingsovereenkomst voor de Energieroute Noord-Holland om te komen tot duurzame energie langs de rijkswegen in Noord-Holland. 

Vorige week hebben een aantal gemeenten, waaronder gemeente Amstelveen, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de Energieroute Noord-Holland. Het is een uitvloeisel van een verkenning die in 2020 van start ging. Daarbij werd langs rijkswegen op zoek gegaan naar geschikte locaties voor het opwekken van duurzame energie. De verkenningsfase heeft in Noord-Holland 110 hectare rijksgrond opgeleverd waar zonnepalen geplaatst kunnen worden. Uit de verkenning is het terrein in de holte van de afrit van de A9 als nieuwe onderzoekslocatie in Amstelveen naar voren gekomen. 

ENERGIENEUTRAAL MAKEN VERNIEUWDE A9

Het nieuwe zonnepark gaat bijdragen aan het energieneutraal maken van de vernieuwde snelweg, vertelt wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid). “Langs een snelweg zit van alles dat energie nodig heeft. Een groot deel van het energieverbruik bij de A9 komt door de verlichting in de tunnelbuizen van de overkappingen bij Amstelveen. Dit zonnepark draagt bij aan het energieneutraal maken van de snelweg. In de oksels van het knooppunt komen goed ingepast, boven het water en verankerd op de bodem, ongeveer 2,6 hectare zonnepanelen. Dit is te vergelijken met zo’n 4 voetbalvelden.” 

PLANFASE

De verkenningsfase is afgerond. De projectpartners starten nu, met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst, formeel de planfase. Die omvat een provinciaal bestemmingsplan en verdiepende onderzoeken, zoals ecologisch-, bodem-, en geluidsonderzoek. Verwacht wordt dat deze fase medio 2025 wordt afgerond.

Energieroute Noord-Holland is een project van de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en netbeheerder Liander. Voor meer informatie over het project: energieoprijksgrond.nl.


Het nieuwe zonnepanelenpark ten noorden van de A9 bij de afrit Amstelveen-Oost. Aan de zuidkant bij bedijventerrein Krijgsman de reeds eerder geplande toekomstige strook met zonnepanelen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie