De politie wijst erop dat honden niet overal in het bos los mogen lopen.
De politie wijst erop dat honden niet overal in het bos los mogen lopen. Pixabay

Politie wijst op regels voor honden in Amsterdamse Bos wegens toename incidenten

6 december 2023 om 10:41 Dieren

AMSTELVEEN Politie Amstelveen wijst op haar Facebook-pagina op de regels die voor honden in het Amsterdamse Bos gelden. Vanwege de toegenomen drukte is het aantal incidenten in het bos volgens het politieteam toegenomen. Onlangs heeft de boswachterij nieuwe borden geplaatst, flyers uitgereikt en bezoekers actief aangesproken op de regels die in het bos van toepassing zijn. De oproep heeft tot diverse reacties van hondenbezitters geleid die de oproep van de politie een eenzijdig verhaal vinden. Ze wijzen er onder meer op dat er ook incidenten zijn met mountainbikers op wandelpaden in het bos waar honden los mogen lopen. Sommigen spreken zelfs van een ‘hetze tegen honden in het bos’.   

Het Amsterdamse Bos valt ook onder het werkgebied van politie Amstelveen, die daar samen met de boswachterij toezicht houdt. ‘Iedereen is welkom in het bos, zowel mens als dier. Helaas denken veel mensen dat de hond overal los mag lopen in het bos. Dit geldt enkel op de daartoe aangewezen plekken. Sommige bezoekers hebben hun honden niet voldoende onder controle, waardoor het loslaten van je hond is een losloopgebied niet wenselijk is. De eigenaar van de hond moet namelijk altijd zijn of haar hond kunnen terugroepen. Is dit niet het geval, dan moet je hond aangelijnd blijven,’ aldus de politie.

VERSTORING DIEREN

Het politieteam wijst erop dat er ongelukken kunnen ontstaan, doordat honden soms achter paarden en hardlopers aan gaan, of voor een fietser langs rennen. ‘Ook leven er veel dieren in het Amsterdamse bos die verstoord kunnen worden in hun natuurlijke omgeving. Hierbij valt te denken aan fazanten, vossen en diverse vogels. Honden blijven dieren met een jacht- , speur- of drijfinstinct en zullen mogelijk dit instinct volgen op een moment dat je het niet verwacht of even bent afgeleid. De gevolgen zijn soms niet van tevoren te overzien en mogelijk maak je je hierdoor dan ongewild schuldig aan een strafbaar feit,’ waarschuwt de politie. ‘Geniet van het Amsterdamse Bos maar wees bewust van je verantwoordelijkheid.”

De oproep leidde tot uiteenlopende reacties. Hondenbezitter deden in reactie op de publicatie een beroep op de politie om niet alleen naar honden te kijken, maar ook naar incidenten met onder meer mountainbikers, wielrenners, scooterrijders en fatbikebestuurders in het bos,

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie