Schapen in wei (de dieren op de foto hebben geen blauwtong).
Schapen in wei (de dieren op de foto hebben geen blauwtong). Pixabay

Virusziekte blauwtong treft meer schapen en runderen in Amstelveen

6 oktober 2023 om 15:44 Dieren

AMSTELVEEN Op dit moment is de virusziekte blauwtong op acht locaties in Amstelveen aangetroffen. Vorige week waren dat er nog zes. Bovendien zijn twee andere locaties nu als ‘klinische positief’ bestempeld, want inhoudt dat de kans groot is dat het virus daar ook rondwaart. Vooral veel besmette schapen overleven de ziekte niet. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verloopt volgens de NVWA vaak met minder ernstige verschijnselen. Niet alleen dieren van landbouwbedrijven maar ook die van hobbyboeren worden door de ziekte getroffen. De NVWA heeft een meldplicht voor blauwtong ingesteld.

Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. De ziekte wordt overgebracht door knutten (kleine mugjes). De ziekte is niet overdraagbaar naar de mens. Het virus zelf is voor de besmette dieren niet dodelijk, maar door complicaties als gevolg van de besmetting (zoals slecht eten en drinken door pijn) kunnen dieren alsnog overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte.

Blauwtongbesmettingen doen zich tot nu toe vooral voor in Noord-Holland en Midden-Nederland, waar ook de eerste uitbraken waren. Blauwtong kwam in Nederland voor het eerst voor in 2006. Het duurde toen tot 2008 voor de dierenziekte weer uit Nederland verdwenen was.

Landbouworganisatie LTO wil dat er zo snel mogelijk een veilig vaccin komt. Het ministerie van Landbouw onderzoekt of er in landen buiten Europa zo’n vaccin bestaat tegen het type blauwtong dat nu in Nederland heerst.

Voor meer informatie: nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie