Schapen in wei (de dieren op de foto hebben geen blauwtong).
Schapen in wei (de dieren op de foto hebben geen blauwtong). Pixabay

Virusziekte blauwtong treft ook schapen en runderen in Amstelveen

29 september 2023 om 10:07 Dieren

AMSTELVEEN De virusziekte blauwtong breidt zich snel uit onder schapen en ook onder runderen. Uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de ziekte deze week al op 319 bedrijven is vastgesteld. Daaronder zijn zes bedrijven in Amstelveen, drie in Ouderkerk aan de Amstel, vijf in Haarlemmermeer, twee in Aalsmeer en één in Uithoorn. Blauwtong dook begin deze maand voor het eerst op bij vier bedrijven in Wijdemeren (Noord-Holland) en Stichtse Vecht (Utrecht). Landbouworganisatie LTO Nederland noemt de situatie zorgelijk. 

Vooral veel besmette schapen overleven de ziekte niet. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verloopt volgens de NVWA vaak met minder ernstige verschijnselen.

KNUTTEN

Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. De ziekte wordt overgebracht door knutten (kleine mugjes). De ziekte is niet overdraagbaar naar de mens. Het virus zelf is voor de besmette dieren niet dodelijk, maar door complicaties als gevolg van de besmetting (zoals slecht eten en drinken door pijn) kunnen dieren alsnog overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte.

VACCIN

Bij landbouworganisatie LTO zijn volgens Jeanette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren, al meer dan vierhonderd meldingen van uitbraken binnengekomen. Daaronder zijn steeds meer runderbedrijven. LTO wil dat er zo snel mogelijk een veilig vaccin komt. Het ministerie van Landbouw onderzoekt op dit moment of er in landen buiten Europa zo’n vaccin bestaat tegen het type blauwtong dat nu in Nederland heerst. 

KOSTEN

Blauwtongbesmettingen doen zich tot nu toe vooral voor in Noord-Holland en Midden-Nederland, waar ook de eerste uitbraken waren. LTO ondersteunt getroffen veehouders, want die moeten deels zelf opdraaien voor de kosten die ontstaan door een uitbraak.

Blauwtong kwam in Nederland voor het eerst voor in 2006. Het duurde toen tot 2008 voor de dierenziekte weer uit Nederland verdwenen was, aldus Wageningen Bioveterinary Research, een onderdeel van de Wageningse universiteit dat monsters van mogelijk met blauwtong besmette dieren test. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie