Het puppypleeggezin is blij met de pup.
Het puppypleeggezin is blij met de pup. Aangeleverd

Pleeggezinnen gezocht voor opvoeden van pups met een missie

27 april 2022 om 16:03 Dieren

AMSTELVEEN Het C-nest met labrador/golden retriever pups dat deze maand verwacht wordt bij KNGF Geleidehonden heeft over twee maanden een mandje nodig bij een puppypleeggezin. Dat geldt ook voor een heleboel andere KNGF-pups die de komende tijd ter wereld komen. Om al deze jonge honden een goede basis te geven, zodat ze later de steun en toeverlaat van iemand met een beperking kunnen zijn, zoekt de organisatie op korte termijn dringend naar geschikte vrijwilligersgezinnen die een jaar lang zo’n ‘pup met een missie’ in hun huis willen opnemen. 

KNGF Geleidehonden leidt hulphonden op voor mensen met een fysieke of visuele beperking of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook kinderen met autisme blijken gebaat bij de inzet van hulphonden. Er is een groeiende vraag naar nieuwe en vervangende hulphonden en KNGF Geleidehonden werkt hard om nu en in de toekomst aan die vraag te kunnen voldoen. De hulp van vrijwilligersgezinnen die deze honden het eerste levensjaar de juiste basisopvoeding geven is daarom een urgente kwestie. Daarna is de hond oud genoeg om het echte hulphondenwerk te leren bij het opleidingscentrum in Amstelveen.

GOEDE START KNGF Geleidehonden hoopt op veel serieuze kandidaten voor deze mooie vrijwilligerstaak. Ingrid Nijman, één van de fokspecialisten die verantwoordelijk is voor het fokprogramma van de hulphonden vertelt: “Het is belangrijk dat de pups gedurende het eerste levensjaar opgroeien in een huiselijke, vriendelijke en veilige omgeving. Daar worden ze gesocialiseerd waardoor ze wennen aan dingen als winkels, druk verkeer, openbaar vervoer, kinderen en andere dieren. Uit ervaring weten we dat honden die vanaf de puppyleeftijd in een gezinssituatie worden grootgebracht, in de opleiding en later als werkende hulphond een flinke voorsprong hebben op honden die in kennels opgroeien. Een goed gesocialiseerde pup kijkt nergens meer van op als zijn opleiding begint. Om zoveel mogelijk pups zo’n goede start te geven zijn er dus heel wat van deze vrijwilligers nodig.”Een goed gesocialiseerde pup kijkt nergens meer van op als zijn opleiding begint



ONDERSTEUNING De pleeggezinnen hebben best een pittige taak. Zo’n pup heeft veel tijd en aandacht nodig en moet veel leren en stapsgewijs aan verschillende dingen wennen. Vanuit KNGF Geleidehonden ondersteunen gespecialiseerde medewerkers gezinnen met persoonlijke bezoeken. De puppytijd is een bijzondere en ontzettend leuke tijd: de hond groeit in dat eerste levensjaar van kleine pup uit tot jong volwassen hond. Dat vraagt een consequente, zorgzame opvoeding waar je ook enorm veel liefde van de hond voor terugkrijgt.

PLEEGGEZIN Het ideale pleeggezin bestaat bij voorkeur uit meer dan één persoon en heeft uitsluitend kinderen boven de vier jaar. Andere huisdieren zijn meestal geen bezwaar. Ervaring met honden is niet per se noodzakelijk. Wel is het gezin bereid de pup volgens de richtlijnen van KNGF Geleidehonden op te voeden. De kosten voor voeding en dierenarts worden vergoed. Ingrid Nijman: ”Veel puppypleeggezinnen zijn zo bevlogen dat ze elk jaar een nieuwe pup nemen. Het idee dat ‘hun’ hondje uitgroeit tot een onmisbare hulphond die iemand in dagelijks leven helpt geeft hen veel voldoening. Dat weegt op tegen het verdriet van het afscheid dat onherroepelijk volgt na een jaar, als de hond naar school gaat. Vanwege de groeiende toekomstvraag hopen we dat op korte termijn meer gezinnen ons voor een jaar of bij veel enthousiasme misschien zelfs langer willen helpen bij onze missie.”

AANMELDEN Gezinnen die zo’n pup met een missie willen begeleiden tot een stabiele, betrouwbare jonge hond, kunnen tijdens kantooruren, telefonisch contact opnemen met KNGF Geleidehonden via 020-496 93 33 of mail naar advies@geleidehond.nl
Meer informatie en een aanmeldformulier is te vinden op www.geleidehond.nl/puppypleeggezin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie