Afbeelding
NickyPe (archief)

Vogelgriep zeer waarschijnlijk ook gearriveerd in regio Amstelveen

5 november 2020 om 13:04 Dieren

AMSTELVEEN De besmettelijke vogelgriep is weer opgedoken in onze regio, zo waarschuwt de dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland. 

De dierenambulance kreeg eind oktober vijf meldingen van ganzen die zo uit de lucht zijn gevallen, verdeeld over de hele regio. Begin november was er ook een melding van een gans met dezelfde symptomen als die van de eerdere meldingen. Bij navraag zijn er de afgelopen dagen meerdere dieren opgehaald met het sterke vermoeden van vogelgriep. “Het gaat met name om ganzen en zwanen die symptomen hebben.” De dieren worden nog onderzocht op de vogelgriep, op die uitslagen wordt nog gewacht. 

“Tot die tijd willen we mensen dringend verzoeken zieke wilde vogels niet aan te raken en ons te bellen. Geeft u duidelijk door wat de situatie is en waar het dier ligt”, aldus de dierenambulance.

Sinds 23 oktober 2020 geldt er een ophokplichtvoor alle commerciële bedrijven die pluimvee houden in Nederland. De vogelgriep is zeer besmettelijk voor vogels, maar ook overdraagbaar op de mens. Gelukkig is het voor de mens niet dodelijk, maar kunnen er wel goed ziek van worden. Daarom is alertheid gewenst bij vogels die verdacht worden van de griep. 

De dierenambulance rijd met een aparte auto om deze zieke dieren op te halen. “We vragen uw begrip in deze tijden dat het langer kan duren voordat we ter plaatse zijn bij geen spoedmeldingen, we helpen nog steeds alle dieren, maar we willen hier wel verantwoord mee omgaan en risico’s vermijden.”

Er wordt nog gezocht naar vrijwilligers die mee willen helpen. “Mochten er mensen zijn die zich aan willen melden om met een auto van ons van vogelgriep verdachte dieren op te halen en weg te brengen kunt u zich aan melden op 06-20634734, dit zodat de gewone zorg van dieren door kan blijven draaien en er geen wachttijden ontstaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie