Het Cobra Museum ontvangt deze keer in Amstelveen het hoogste bedrag aan noodsteun.
Het Cobra Museum ontvangt deze keer in Amstelveen het hoogste bedrag aan noodsteun. René de Leeuw

Provincie geeft 5 ton noodsteun aan culturele instellingen in Amstelveen

7 oktober 2021 om 15:00 Corona

AMSTELVEEN Vijf culturele instellingen in Amstelveen krijgen vanwege de coronacrisis noodsteun van de provincie. Het gaat om het Bostheater, Poppodium P60, Schouwburg Amstelveen, het Cobra Museum en cultuurcentrum Griffioen. Naast de provincie levert ook de gemeente Amstelveen een bijdrage aan de financiële ondersteuning. De provincie neemt 65 procent van de bijdrage voor haar rekening en de gemeente 35 procent. In totaal gaat het in Amstelveen om 765.485 euro noodsteun, waarvan de provincie bijna 5 ton betaalt. Het hoogste bedrag in Amstelveen gaat naar het Cobra Museum. Het museum krijgt 367.572 euro.

In 2020 heeft de provincie 10 miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Met het bedrag uit dit Noodfonds en een forse bijdrage van de gemeenten (zij dragen 35 procent bij) was het eind 2020 al mogelijk om honderd culturele instellingen in de provincie ondersteuning te geven. De steun ging toen onder meer naar vier instellingen in Amstelveen die ook nu een bijdrage krijgen (Bostheater, Griffioen, Schouwburg Amstelveen en het Cobra Museum) en naar Platform C.  Het hoogste bedrag ging in november 2020 naar de schouwburg: 349.812 euro. Het Cobra Museum kreeg toen 192.945 euro, Griffioen 169.708 euro, Platform C 142.00 euro en het Bostheater 44.280 euro.

Geld dat nog over was is nu verdeeld. Gemeenten hebben wederom samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds. Met de provinciale en gemeentelijke bijdragen bij elkaar opgeteld krijgt het Bostheater nu in totaal 98.077 euro. P60 ontvangt 73.972 euro, Schouwburg Amstelveen 128.865 euro, het Cobra Museum 367.572 euro en Griffioen 96.999 euro. 

ZWAAR GETROFFEN Volgens gedeputeerde Zita Pels (Cultuur) is de noodsteun nodig, omdat de culturele sector zwaar is getroffen door de coronacrisis. “Het is goed te zien dat de culturele sector weer publiek kan verwelkomen. Maar in het afgelopen half jaar hebben veel instellingen wel kosten gemaakt en geen inkomsten gehad. Dat zorgt ervoor dat het voortbestaan vaak nog steeds onzeker is. Ik ben blij dat wij met het provinciale noodfonds en een cofinanciering van de Noord-Hollandse gemeenten de culturele sector nogmaals een steun in de rug kunnen geven.”  

De provincie ondersteunt de culturele sector niet alleen met het Noodfonds. De provincie heeft ook subsidie beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van culturele instellingen, draagt bij aan het platform cultuurherstel en stelt binnenkort twee subsidieregelingen open: voor innovatie en samenwerking.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie