Afbeelding
Eigen foto

Cultuur geeft steun deels terug aan coronafonds

20 juli 2021 om 14:15 Corona

AMSTELVEEN De gemeente heeft het afgelopen jaar aan elf plaatselijke culturele instellingen garantiesubsidies verstrekt, voor bij elkaar 655.000 euro. Dat betreft steun uit het gemeentelijke corona-noodfonds. Iets meer dan de helft daarvan, 332.000 euro, is uiteindelijk niet besteed en vloeit terug naar het coronafonds, zodat het geld opnieuw beschikbaar komt voor hulp.

Bij een garantiesubsidie moet de aanvrager zich blijven inspannen om langs andere wegen geld bijeen te krijgen. Lukt dat niet, dan kan een instelling de garantiesubsidie gebruiken. Lukt het wel, dan wordt het bijeengebrachte geld in mindering gebracht op de subsidie en moet het uiteindelijk resterende geld terug naar de gemeente. Vaak zijn plannen waarvoor de instellingen de subsidie achter de hand konden houden, uiteindelijk als gevolg van ontwikkelingen rond corona niet uitgevoerd. Ook door kostenbesparingen en het benutten van andere steunmaatregelen kon het aanspreken van de subsidie worden beperkt. Een voorbeeld: Platform C kreeg 270.000 euro garantiesubsidie. Door kostenbesparingen, provinciale subsidie, huurkwijtschelding en steunpakketten van het Rijk hoefde Platform C van de garantiesubsidie uiteindelijk maar 71.000 euro uit te geven. De resterende 199.000 euro wordt teruggestort.

BESTEDING Ook dit jaar treft corona de culturele instellingen hard en bij sommige lopen de tekorten alweer op. Wethouder Herbert Raat verwacht daarom dat instellingen ook in 2021 een beroep doen op garantiesubsidies. “Met de garantiesubsidies laten wij zien dat we niet zomaar geld weggeven,” zegt Raat. “We kijken ook goed naar de besteding van het geld. Overigens ben ik wel trots op de samenwerking die de afgelopen tijd tussen de culturele instellingen is ontstaan. Vroeger was er veel onderlinge afgunst, nu helpt iedereen elkaar. De instellingen zijn niet meer allemaal aparte eilandjes. Iedereen zit met elkaar aan tafel.”

Raat hoopt dat die samenwerking mede kan uitmonden in het opzetten van een jaarlijks cultureel weekeinde, waarmee Amstelveen zichzelf op de kaart kan zetten. Als voorbeeld noemt hij de Deventer boekenmarkt, al moet er dan voor Amstelveen een ander aansprekend thema gevonden worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie