Ambulancebroeder Quiseppe maakt deel uit van het team van Pamela.
Ambulancebroeder Quiseppe maakt deel uit van het team van Pamela. Eigen foto
Verhalen uit de zorg

Pamela Wullems (1/2): ‘In de acute zorg is direct handelen onze tweede natuur’

2 maart 2021 om 13:00 Corona

AMSTELVEEN Pamela Wullems is teammanager post Amstelveen bij Ambulance Amsterdam. Met een hecht team verleent zij verpleegkundige zorg met de ambulance in situaties waarin mensen het kwetsbaarst zijn.

Pamela: “Toen het nieuws van de pandemie bekend werd en de maatregelen begonnen in maart 2020, gingen wij direct in de actiemodus. In de acute zorg is direct handelen onze tweede natuur. Voor mij als teammanager van ambulancepost Amstelveen, de belangrijkste taak om mijn team te informeren en te begeleiden in deze crisis. Maatregelen werden ingevoerd, privé werden collega’s geconfronteerd met opvang regelen voor hun kinderen, verwarring over wanneer wel of niet testen, wanneer wel of niet quarantaine. Hoe ga ik om met mijn familie? Kan ik ze nog wel bezoeken nu ik dagelijks met Covid in aanraking kom? Leerlingambulancemedewerkers konden niet meer naar school. Opleidingen kwamen stil te liggen bij de toch al enorme tekorten. Er waren heel veel zorgen voor collega’s. Ondertussen was er ook grote bereidheid om er met elkaar de schouders eronder te zetten en elke dag weer mee te helpen om diensten in te vullen die vrijkwamen vanwege zieke collega’s. Vakanties werden ingeleverd, extra diensten werden gedraaid, iedereen voelde en voelt zich nog steeds verantwoordelijk om zijn of haar steentje bij te dragen. Daarnaast hebben zij net als de rest van Nederland ook nog kinderen te begeleiden met online lessen en ouders op leeftijd te verzorgen”, vertelt Pamela.

Het team krijgt dagelijks bedankjes van patiënten. ‘Jullie zijn zo lief voor ons, dankjewel dat jullie mij zo goed geholpen hebben’ is een van de vele berichtjes. “Dat is de beloning waar we het voor doen”, zegt Pamela. “Die oprechte dank en het gevoel dat jij als ambulancemedewerker iemand hebt kunnen helpen die op zijn kwetsbaarst is. Dat, wat jij geleerd hebt, hen verder kan helpen. Dat jij na je dienst nog een bloemetje brengt naar die jonge vrouw die terminaal is en een man met twee jonge kinderen achterlaat. Omdat je gezien hebt aan haar verzekeringspasje dat ze morgen jarig is. Dat jij na je dienst een meisje van 7 jaar een paar ambulancesokken langsbrengt, omdat je gehoord hebt dat zij helemaal weg is van ambulances. Dat jij in je eigen tijd een terminale opa ophaalt uit het verzorgingshuis met een ambulance en naar huis brengt om te sterven. Omdat er nou eenmaal (volgens de bureaucratische regeltjes) geen indicatie is om dit per ambulance te doen.”

Pamela besluit: “Dit heeft niets met Covid te maken, dit is wie we zijn en hoe we werken. Deze mentaliteit hebben bijna alle zorgmedewerkers. Net als alle andere hulpverleners in ons land zoals politie, brandweer en andere instanties.”

ZORGCOMPLIMENT Pamela, Quiseppe en het hele team van Amstelveen hebben een zorgcompliment ontvangen, maar vele anderen in de Amstelveense zorg nog niet. Verwen ze en help mee door te doneren aan de actie Zorgcompliment 2021, een initiatief van helponsuitdebrand.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie