Karin Koot, locatiemanager van Ons Tweede Thuis.
Karin Koot, locatiemanager van Ons Tweede Thuis. Eigen foto
Verhalen uit de zorg

Karin Koot: ‘We hadden het natuurlijk wel zien aankomen, maar opeens was het zover’

2 februari 2021 om 10:05 Corona

AMSTELVEEN Karin Koot is één van de locatiemanagers van Ons Tweede Thuis van woon-en dagcentrum Westwijk. Zij vertelt over de vaccinatie van cliënten met een verstandelijke beperking in januari van dit jaar. “Het was natuurlijk een enorme opluchting. Na een half jaar wachten op een vaccin tegen corona waren we opeens aan de beurt. Alleen... zo’n vaccinatieronde is niet niks. Je moet ongelofelijk veel regelen en dat in korte tijd. We hoorden het vijf dagen van tevoren. En daar zat ook een weekend tussen.”

DRAAIBOEK “We hebben meteen een draaiboek gemaakt”, vertelt ze. “Hoe verzorg je op de voorziening een goede vaccinatielocatie? Naast de vaste regels van het RIVM moet je zelf gaan nadenken over de logistiek rond het prikken. Het is belangrijk dat het veilig en hygiënisch gebeurt, maar vergeet ook niet de noodzakelijke administratie. Cliënten en ouders moeten toestemming geven. Per cliënt moet je bekijken of er contra-indicaties zijn. Druk overleg dus tussen de locatiemanagers, de AVG-arts, verpleegkundigen, medewerkers en het dienstencentrum van Ons Tweede Thuis. Zij regelen veel centraal voor alle voorzieningen. Zij gingen bijvoorbeeld direct aan de slag met de benodigde ijskasten voor het vaccin.”

AAN DE BAK Die medewerkers moesten echt aan de bak. Alle ouders bereiken voor toestemming en identiteitsbewijzen, cliënten voorbereiden op wat er ging komen. Karin: “Bij sommige cliënten was er twijfel, je hoort zoveel op de TV. Wat is er nu waar en wat niet? Uiteindelijk zijn we er goed uitgekomen en wilde bijna iedereen gevaccineerd worden. Petje af ook voor ouders en familie. Zonder hen was het niet gelukt. En wat dan? Nou, dan ga je aan de slag! We hebben de gymzaal ontruimd, overal schotten vandaan gehaald om diverse ruimtes te creëren. De administratie bleek nog een behoorlijke kluif, maar dat werd opgepakt door een medewerkster die daar bijzonder secuur en volhardend in is. Daarnaast hebben we een begeleider gevraagd om op de vaccinatiedagen te zorgen voor de doorstroming en om mensen gerust te stellen.”

PRIKKEN ZONDER STRESS En dinsdag 19 januari was het zover. “Het was best een beetje spannend”, vertelt Karin verder. “Hadden we niets vergeten en hoe zouden de cliënten reageren op de prik? Nou, het ging eigenlijk heel goed! Doordat we de vaccinaties niet al te krap hadden gepland, was er echt tijd voor onze cliënten om zonder stress geprikt te worden. Daarna volgde de opluchting. Als eerste natuurlijk bij de cliënten, maar ook bij de medewerkers. Pas toen beseften we dat we een jaar lang erg bezorgd zijn geweest om zelf cliënten te besmetten. Het zijn mensen die je verzorgt en waar je om geeft. Een aantal van hen is echt kwetsbaar. Nu komt er langzaam maar zeker licht aan de horizon.”

Karin heeft al een zorgcompliment ontvangen, maar vele anderen in de Amstelveense zorg nog niet. Verwen ze en help mee door te doneren aan de actie Zorgcompliment 2021, een initiatief van helponsuitdebrand.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie