Gesloten winkels in het Stadshart.
Gesloten winkels in het Stadshart. Gemeente Amstelveen

Aanvragen subsidie anderhalvemetermaatregelen MKB kan vanaf 20 januari

14 januari 2021 om 15:00 Corona

AMSTELVEEN Amstelveen biedt een tegemoetkoming voor noodlijdend MKB voor kosten die ondernemers gemaakt hebben voor eenmalige praktische aanpassingen om te voldoen aan de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Per 20 januari staat de subsidieregeling MKB anderhalvemetermaatregelen open voor gemaakte kosten zoals bijvoorbeeld plexiglasschermen. De gemeenteraad heeft voor de ondersteuning van noodlijdend MKB 1 miljoen euro gereserveerd uit het lokale coronafonds. Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor ondernemers.

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon: “We wilden snelheid, want het water staat ondernemers aan de lippen. Het is gelukt om de subsidieregeling al in januari open te stellen. We willen de aanvragen opvolgen door een snelle beoordeling en uitkering. De regeling is simpel en effectief, met voor de aanvrager én de gemeente minimale administratieve lasten, zonder af te doen aan zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Dat is gelukt. Bedrijven hebben namelijk nú hulp nodig. Als er geld over blijft willen we, als de rijksregelingen afgeschaald zijn, met de rest het bedrijfsleven ondersteunen.”

NOODLIJDENDE KLEINE LOKALE ONDERNEMINGEN De subsidieregeling is uitsluitend voor kleine lokale ondernemingen met 2 tot en met 50 werknemers op peildatum 1 maart 2020, die noodlijdend zijn en nog niet op andere wijze vanuit het Lokaal coronafonds zijn gecompenseerd. Noodlijdend is minimaal twintig procent omzetverlies als gevolg van de corona crisis en NOW-toekenning. De bedrijven moeten klanten ontvangen en daarom een minimum bedrag aan noodzakelijke kosten hebben gemaakt om aan RIVM coronarichtlijnen te voldoen. Tot de doelgroep behoren in ieder geval ondernemingen die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven onder een van de volgende SBI-codes: Detailhandel (47.XX); Vervoer per taxi (49.32); Logiesverstrekking (55.XX); Eet- en drinkgelegenheden (56.XX); Reisbemiddeling, reisorganisatie, toeristische informatie- en reserveringbureaus (79. XX); Organiseren van congressen en beurzen (82.3); Haar- en schoonheidsverzorging (96.02); Sauna’s, solaria, baden en dergelijke (96.04). Commerciële indoorsportorganisaties, zoals fitnesscentra, sportscholen en boksscholen (93.1) die niet op enige andere wijze financiële ondersteuning van de gemeente ontvangen, kunnen eveneens in aanmerking komen voor subsidie. Detailhandel niet via winkel of markt (47.9) valt niet onder deze regeling, omdat zij geen aanpassingen doen qua coronamaatregelen. 

De subsidie bedraagt maximaal 2.500 euro. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal medewerkers, hoeveel kosten zijn gemaakt en de sector (SBI-code). De subsidie is voor materiaalkosten, zoals desinfectiemateriaal, plexiglas schermen, gezichtsmaskers en voor kosten van inhuur van derden in verband met coronamaatregelen.

CONTROLE In het aanmeldformulier wordt een verklaring opgenomen dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld. Het aantal documenten dat ter bewijsvoering moet worden aangeleverd is zo beperkt mogelijk gehouden. Dit allemaal om zo snel mogelijk tot uitbetaling over te kunnen gaan. De gemeente doet daarom een moreel appel op de aanvragers. Wel wordt een steekproefsgewijze controle uitgevoerd

In de huidige opzet is het uitgangspunt om zoveel mogelijk noodlijdende kleine lokale bedrijven tegemoet te komen die deze noodzakelijke kosten voor aanpassingen hebben moeten maken. Op dit moment is dit, na zorgvuldig onderzoek, de enige mogelijkheid om bedrijven te ondersteunen, zonder dat zij gekort worden op de rijksvoorzieningen. Het Amstelveense MKB corona steunpakket, aanvullend op alle rijksregelingen, bestaat op dit moment uit: MKB Noodlening, uitstel betalingen belasting etcetera, ondernemersloket, verruiming regelgeving en gedogen (winkelopening/laden en lossen/ruimeterrassen/afhaal etcetera), werk naar werk en naar verwachting binnenkort de MKB 1,5 metermaatregelen subsidie.

AANVRAGEN De gemeente werkt er met man en macht aan dat de regeling snel digitaal kan worden opengesteld. Telefonische of e-mailvragen over het indienen van een aanvraag worden daarom nu nog niet in behandeling genomen. Streven is dat vanaf 20 januari de loketten open zijn via www.amstelveen.nl/ondernemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie