Afbeelding
Toko Mammie
gratis premium selectie

Toko Mammie biedt maaltijd voor mensen in geldnood: ‘We moeten elkaar een beetje helpen’

30 december 2020 om 10:40 Corona

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen van het afgelopen jaar. Toen tijdens de eerste lockdown duidelijk werd dat veel mensen zodanig in financiële nood verkeerden dat ze zelfs nauwelijks te eten hadden, waren er meteen initiatieven om deze mensen te helpen. Ook bij Chantal de Bont van Toko Mammie konden ze terecht. Het verhaal hierover werd vaak gelezen. Het artikel is eerder gepubliceerd op 21 april 2020.

AMSTELVEEN Chantal de Bont van Toko Mammie is direct na het uitbreken van de coronacrisis gestart met de hulpactie ‘Doneer voor een maaltijd in de regio Amstelland’. Dankzij de opbrengst van de crowdfundingsactie kan ze mensen die het niet breed hebben of zorgpersoneel een gratis Indonesische maaltijd aanbieden. “We moeten elkaar een beetje helpen in deze tijd,” stelt zij. Om de actie voort te kunnen zetten, zijn donaties voor dit doel welkom.    

Toko Mammie werd net als andere horecabedrijven ook getroffen door de maatregelen om verspreiding van het coranavirus af te remmen. Op 15 maart moest de zaak in winkelcentrum Middenhoven het zitgedeelte van de zaak sluiten, vanwege de door het kabinet aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het afhaalgedeelte bleef wel geopend, maar de winkel werd anders ingericht zodat klanten niet meer de winkel in hoefden te gaan. Bovendien startte Chantal de Bont met het zelf thuis bezorgen van maaltijden.

Elkaar een beetje helpen is het het minste wat je doen in deze moeilijke periode.

HARTVERSCHEUREND Daarnaast wilde ze iets doen voor mensen die het moeilijk hebben. Ze las op de Facebook-pagina van Pas it on Amstelland hartverscheurende berichten van alleenstaande moeders. Ze las onder meer dat zij en hun gezin wegens geldgebrek maar één keer per week vlees of kip kunnen eten  Ze besloot om de mensen die in financiële nood verkeren, te hulp te schieten en om zoveel mogelijk door te gaan met koken voor deze groep. Ze werd verrast door het aantal mensen dat reageerde nadat ze een oproep op Facebook had geplaatst. “Deze aantallen zullen alleen maar groter worden en wij willen in deze onzekere tijd ons steentje bijdragen waar we kunnen, maar wij kunnen dit niet alleen.” Om het mogelijk te maken om gratis maaltijden aan te blijven bieden, werd een crowdfundingsactie gestart op gofundme.com. Er is inmiddels al 975 euro ingezameld voor dit doel.

Op 18 maart stelde Toko Mammie voor het eerst 50 maaltijden ter beschikking voor gezinnen en ouderen uit Amstelveen die het niet breed hebben om samen in deze rare tijden toch met elkaar lekker thuis te kunnen genieten. Op 19 maart kregen ook medewerkers van Huis aan de Poel een Indonesische maaltijd van Toko Mammie. “Elkaar een beetje helpen is het het minste wat je doen in deze moeilijke periode,” stelt Chantal de Bont.

PARTICIPE De actie leverde veel lovende reacties op Facebook op als ‘wat een kanjers zijn jullie’ en ‘geweldig dat jullie dit doen’. Om de aanmeldingen beter te stroomlijnen werd voor de actie het e-mailadres doneermaaltijd@hotmail.com aangemaakt. Daar kunnen mensen aangemeld worden die een maaltijd op dit moment heel hard kunnen gebruiken. Toko Mammie probeert alle aanvragen zo snel mogelijk in behandeling nemen. Inmiddels werkt Chantal de Bont bij uitvoering van haar actie ook samen met welzijnsorganisatie Participe. “Die weten welke mensen in aanmerking komen.”  Ze brengt de maaltijden op dinsdag en donderdag naar Het Pluspunt waarvandaan ze verder verdeeld worden

KLEINE DONATIE Haar actie is inmiddels een succes en ze maakt nu zo’n 50 tot 100 maaltijden per week. ‘Voor de aankomende periode kunnen wij voor 5 euro een maaltijd maken. Naast de mensen in acute nood, zullen wij ook zorgcentra en de ziekenhuizen zoveel mogelijk blijven steunen en voorzien van maaltijden in de regio Amstelland. Wij kunnen dit financieel echter niet alleen dragen. Daarom vragen wij om iedereen die momenteel iets kan missen om een kleine donatie van euro 5 te doen zodat wij ons werk kunnen doorzetten,’ aldus de oproep op de crowdfundingspagina.

Chantal de Bont krijgt inmiddels ook twee of drie dagen per week hulp van de vrijwillige kok Jean Pierre Katabaloeboeng. Hij helpt om de maaltijden te bereiden die beschikbaar worden gesteld vanuit de crowdfunding. Hij is ook zanger en het plan bestaat om later deze week bij een zorgcentrum met een foodtruck maaltijden te bezorgen met live entertainment. Deze actie ter ondersteuning van bewoners en personeel gaat door zodra de gemeente daar toestemming voor geeft.

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van AmstelveensNieuwsblad.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wil je bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Al voor 3,95 euro per maand heb je een abonnement op amstelveensnieuwsblad.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie