Premier Mark Rutte sprak maandagavond het volk toe vanuit het Torentje in Den Haag.
Premier Mark Rutte sprak maandagavond het volk toe vanuit het Torentje in Den Haag. NOS

Rutte over lockdown: ‘We hebben geen keus’

14 december 2020 om 20:24 Corona

AMSTELVEEN Nederland gaat voor zeker vijf weken ‘op slot’. Dat is nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zegt minister-president Mark Rutte in een televisietoespraak. “Zonder contact kan het virus niet overspringen”, aldus de premier. “Het is heftig, maar we hebben geen keus.” De maatregelen gelden tot 19 januari 2021. Op 12 januari vertellen Rutte en De Jonge in een persconferentie over hoe het na 19 januari verder moet.

“We herinneren ons allemaal nog de beelden van het voorjaar. Lege bussen, winkelstraten, kantoren, daar moeten we naar terug.” Hij wijst erop dat het aantal coronabesmettingen weer “in sneltreinvaart” oploopt. “We moeten nu alles doen, het is een kwestie van door de zure appel heen bijten”, zei Rutte. “Maar, het wordt beter. Er komt een moment dat we corona achter ons laten.” 

KERST Rutte kwam maandag met een pakket van ongekend zware ingrepen, omdat het aantal besmettingen erg hoog blijft, met bijbehorende druk op de zorg. Deze maatregelen vragen ‘nog meer veerkracht’ van iedereen, zei hij. “Kerst blijft helaas sober.” Er mogen dan thuis maximaal drie mensen (van 13 jaar en ouder) van buiten het gezin op bezoek komen. Buiten de kerstdagen zijn dat er niet meer dan twee. Aan het einde van de ongeveer twintig minuten durende toespraak wenste hij dat iedereen er ‘ondanks alle beperkingen’ een mooie en warme kerst van gaat maken. “We komen hier doorheen, met elkaar en voor elkaar.”

Ook buiten geldt dat je maximaal met z’n tweeën bent, om bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin te wandelen of hardlopen. “Met 1,5 meter afstand uiteraard”, benadrukte Rutte. Gezinnen mogen wel met elkaar buiten zijn.

ONDERWIJS Zoals vandaag al uitlekte gaan alle niet-essentiële winkels vanaf morgen dicht, net als bijvoorbeeld theaters, dierentuinen, pretparken en musea. Scholen gaan allemaal dicht, vanaf het primair onderwijs tot aan de universiteiten. “Er zijn alleen uitzonderingen voor leerlingen in het examenjaar, voor praktijkonderwijs, en voor individueel onderwijs voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben”, zei Rutte. Voor de scholen geldt de sluiting tot 18 januari.

SPORTEN Alle binnensportlocaties gaan dinsdag voor een periode van vijf weken dicht. De sportscholen, zwembaden en sporthallen moeten hun deuren sluiten. Buiten kan wel gesport blijven worden, zei premier Mark Rutte in zijn speech vanuit het Torentje. “Jongeren tot 18 jaar kunnen blijven sporten en trainen in teamverband”, zei Rutte. “Vanaf 18 jaar geldt een maximum van twee personen, die 1,5 meter afstand moeten houden. Maar geen teamtraining, geen wedstrijden, geen groepslessen en geen competitie. Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden.”

CONTACTBEROEPEN Voor contactberoepen wordt een knip gemaakt tussen medische contactberoepen en niet-medische contactberoepen. Dat betekent fysiotherapeuten, tandartsen en verloskundigen hun praktijken mogen open houden. Maar kappers en schoonheidsspecialisten bijvoorbeeld moeten dicht.

WINKELS Winkels die nodig zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien, blijven ook na de aangescherpte coronamaatregelen open. Levensmiddelenwinkels en apotheken bijvoorbeeld, maar ook de bakker, slager en de opticien mogen open blijven.

Maandagavond is op de site van de Rijksoverheid deze lijst gepubliceerd:
- Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen open blijven, bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations;
- Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
- Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen;
- De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business to business), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

STEUN VOOR ONDERNEMERS Het kabinet blijft kijken wat nodig is om het aantal faillissementen als gevolg van de strenge coronamaatregelen zoveel mogelijk te beperken. Dat zei minister-president Mark Rutte tijdens zijn televisietoespraak. Rutte snapt dat de sluiting van alle niet-essentiële winkels een ,,enorm harde boodschap” is voor winkeliers. “Maar we moeten dit besluit nemen. We doen wat we kunnen om ondernemers te steunen.” Het kabinet kwam vorige week al met aanvullende maatregelen om zwaar getroffen bedrijven te ondersteunen. Bovendien benadrukt Rutte opnieuw dat de bestaande steunpakketten ,,mee-ademen” met de omstandigheden. “Hoe meer verlies, hoe meer steun.”

GEEN GRIEP Het coronavirus is geen onschuldige griep “wat de demonstranten hier buiten nog steeds lijken te denken”, zei Rutte tijdens zijn televisietoespraak over de nieuwe, zeer strenge lockdownregels. Tijdens zijn speech is duidelijk gejoel en gefluit te horen van buiten het Torentje in Den Haag. “De rek is er echt uit, en dan moet het griepseizoen nog beginnen”, zegt hij vanuit zijn werkkamer over de opleving van het virus momenteel. ,,Dat maakt deze verzwaring noodzakelijk”, aldus de premier.

REIZEN Mensen die een huisje ergens in Nederland hebben gehuurd kunnen daar de kerstvakantie gewoon heen, aldus Rutte. “Maar, dan gelden daar wel dezelfde regels als thuis. Dus geen uitstapjes.” En voor reizen naar het buitenland is het negatieve reisadvies naar het buitenland verlengd tot half maart. “Het risico is gewoon te groot.”

* Later meer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie