De stoelen in de horecazaken blijven sinds twee weken weer leeg vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.
De stoelen in de horecazaken blijven sinds twee weken weer leeg vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Pixabay

Horeca Amstelveen vraagt gemeente in brandbrief om hulp in coronacrisis

30 oktober 2020 om 09:57 Corona

AMSTE;VEEN Zo’n 50 tot 100 Amstelveense horecaondernemers overhandigen maandag een brandbrief aan Burgemeester en Wethouders van Amstelveen. Met deze brief vragen zij aandacht en oplossingen voor de nijpende situatie waar horecaondernemers nu al maanden in zitten vanwege de coronamaatregelenen.

Het zijn volgens de initiatiefnemers van de actie ongekend moeilijke tijden voor de horeca. Na de eerste lockdown van 11 weken in het voorjaar, is de horeca sinds twee weken opnieuw gesloten. En de maatregelen gelden zeker tot in december hoorden de horecaondernemers in een bijzin tijdens het persmoment van het kabinet op 27 oktober. Zicht op spoedige versoepeling van de maatregelen voor de horeca is er niet. De financiële steun van de rijksoverheid dekt lang niet alle kosten en bovendien komt die steun voor veel ondernemers te laat. Het bezorgen en afhalen een aantal ondernemers opnieuw hebben opgestart, zorgt voor een klein beetje omzet, maar lang niet genoeg om alle kosten te dekken. Amstelveense horecaondernemers zijn de wanhoop nabij.

WATER AAN DE LIPPEN De horecaondernemers doen nu een beroep op de gemeente. Die heeft zich volgens hen zich altijd getoond als een constructief, meedenkend en prettig gesprekspartner. Juist daarom wenden de horecaondernemers zich nu in groten getale tot het college. Zij gaan met het college in gesprek over wat de gemeente Amstelveen tijdens en na de coronacrisis voor hen kan betekenen. Het water staat de horecaondernemers inmiddels aan de lippen. Er is behoefte aan perspectief.

KWIJTSCHELDING Als voorschot op dat gesprek roepen  de horecaondernemers de gemeente in de brandbrief op  om kwijtschelding te verlenen van de onroerend-zaakbelasting, leges en heffingen voor horecaondernemers. Ook vragen ze om een tegemoetkoming in de gemaakte kosten voor corona-aanpassingen die nu nutteloos zijn.

WINTERTERRASSEN In de brandbrief wordt ook alvast vooruitgekeken naar de periode waarin de coromaatregelen mogelijk weer versoepeld worden. Dan willen ze graag mogelijkheden voor winterterrassen, tenten en dergelijke. Ook vragen ze om duidelijke afspraken rond handhaving door de boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren). 

DEMONSTRATIE Om hun oproep kracht bij te zetten wordt er maandag 2 november om 11.00 uur door een groot aantal horecaondernemers uit Amstelveen ‘gedemonstreerd’ op het Stadsplein. De bedoeling is om daar geheel volgens de RIVM-richtlijnen bij elkaar te komen. De insteek is netjes, gecontroleerd en ordelijk, aldus de intiatiefnemers.  Vervolgens wordt er een brief overhandigd aan het college van B en W, om direct daarna met een kleine delegatie met elkaar in gesprek te gaan. De insteek van dat gesprek is wat de gemeente nu voor de Amstelveense horecaondernemers kan betekenen en ook wanneer de coronamaatregelen weer zijn opgeheven. ‘Het is cruciaal om het pad te effenen voor ondernemers in 2021 en dat er perspectief geboden wordt,’ aldus de horecaondernemers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie