Afbeelding
Tammy van Nerum

Column Jacobine: Vakantie

26 juli 2023 om 11:00 Column Column Jacobine

AMSTELVEEN Zoals een tuinman liefdevol dorre blaadjes van een plant plukt zodat die beter kan bloeien, zo viste onze zonen boeken uit kasten en lades. Losse papieren, proefwerken en aantekeningen, alles ging weg. Het schooljaar is voorbij, het kan worden afgesloten. Boeken zijn ingeleverd. De laatste informatiemailtjes stromen binnen, inclusief de hartelijke wensen om even rust te nemen en opgeladen terug te keren. Iedereen mag afsluiten en opnieuw beginnen. 

De periode voor de zomervakantie is altijd druk en hectisch. We hebben zin in dat wat komen gaat: de vakantie! Maar met de blijdschap komt ook stress. We ‘moeten’ afronden. We moeten boeken inleveren, de administratie doen, een opdracht afmaken en nog even die vrienden zien die je anders lang niet zal spreken. Feesten worden gegeven. Verjaardagen gevierd. Het is fijn om alles af te ronden en van je af te duwen. En dan even niets! Vakantie! Wie weet pak je sommige zaken niet meer op als je terug bent? Wie weet zijn ze niet zo belangrijk als dat je nu in de hectiek van het leven denkt? Wie weet ga je het leven een andere richting geven? Want in de vakantie, wanneer je niet wordt afgeleid door dagelijkse beslommeringen gaan gedachten stromen en worden de mooiste intenties vastgesteld. En wie weet volg je na de zomervakantie gewoon je hart?

Mij zal het dit jaar niet lukken om netjes af te ronden voordat we in de auto stappen, op weg naar warm weer. Op mijn bureau ligt een stapel papier: een manuscript vol strepen, adviezen, opmerkingen en complimenten. Ik heb nog een week de tijd om die te verwerken en het in te leveren bij de uitgeverij. Dat lukt nooit. Tenminste, als ik het goed wil doen. En die intentie heb ik.

Ik kan als een gehaaste tuinman de dorre blaadjes uit mijn manuscript plukken en bij de leemtes snel een stekkie planten. Maar nee, ik kies een andere weg. De landelijke zomervakantiedata sluiten simpelweg niet aan bij het ritme van mijn werk. Dit keer is er geen afronding zoals mijn man en zonen doen. En toch is er na de zomervakantie een schone lei. Want met een leeg en ontspannen hoofd kan ik een liefdevolle tuinvrouw zijn voor mijn manuscript en het behandelen zoals nodig is om het te laten bloeien.

Ik wens iedereen een fijne vakantie! En kom weer gezond terug.

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie