Jacobine van den Hoek.
Jacobine van den Hoek. Tammy van Nerum

Column Jacobine: Sport

Column Column Jacobine

AMSTELVEEN Trappend op de pedalen rij ik door het Amsterdamse Bos, naar onze vast plek bij Paviljoen Chez Favié. Thuis heb ik na een blik op de grijsgrauwe lucht een regenjas over mijn T-shirt aangetrokken. Terecht. Al snel vallen de eerste regendruppels en volgt de rest in stralen. Doorweekt beginnen we aan de wekelijkse bootcamp in het bos. Het is vrijdagochtend; een heilig uurtje in mijn agenda. 

Sport is de grens opzoeken. Sport is zover gaan totdat je denkt dat het ongezond is en mogelijk iets forceert. En net voordat je dát moment hebt bereikt dan moet je sterk genoeg zijn om jezelf in te houden of zo nodig te stoppen. Het is een gevecht met je ego. Waar ligt de grens? Wanneer moet je doorzetten en wanneer is het genoeg? Jij bent de baas over je eigen lichaam, je moet zelf aanvoelen wat je kunt, jij alleen kan dat beoordelen. En dat is ingewikkeld. Want sport is ook een mentaal spel. Wil je coûte que coûte presteren, dan lukt het vaak niet. We zien het op het voetbal- en hockeyveld; wanneer na intimidatie ego’s worden aangesproken veranderen prestaties. Het sportieve krachtenspel waar zoveel aspecten bij komen kijken kan op elk niveau worden gespeeld. Iedereen heeft zijn eigen grenzen, kan die opzoeken en daarna de ontlading voelen. De trots. Dat heerlijke gevoel dat iets is gelukt wat eerder onmogelijk leek of een utopie.

Bewolking trekt weg en in de zon drogen onze sportbroeken op. Onze adem dampt als we vooroverbuigen en ons opdrukken op de stangen. Hoeveel beter gaat het nu vergeleken met een paar dagen geleden? Gelijk na pilates wilde ik een tweede sportles volgen, anderen deden dat ook. Dus gaf ik me op bij de sportschool en ademde me door pilates heen en begon vervolgens aan Flow Yoga. Het ging snel. Veel te snel. Nog steeds ken ik de poses niet. Mijn rug die in het vorige uur al moest afzien boog niet meer mee. Mijn focus verdween en het werd een gevecht tegen mezelf. En toen gaf ik op. Het voelde als falen. Maar ik wist dat het overmoed was. Mijn ego was met mij aan de haal gegaan en ik had me laten meeslepen. Want verleggen van grenzen doe je stap voor stap.

Van 16 tot en met 25 september is het de nationale sportweek. Doe mee! Schrijf je in.

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

www.jacobinevandenhoek.nl

advertentie
advertentie