Alexanderparkiet
Alexanderparkiet Alexanderparkiet. (Foto: Jasmijn Fotografeert)

Column Jasmijn: Groene schreeuwknapperds

21 augustus 2021 om 09:29 Column Jasmijn Fotografeert

AMSTELVEEN Het is de maand van de vogelrui, de periode waarin bijna alle vogels hun veren verliezen en zich daarom wat meer op de achtergrond houden. Voor vogelfans is dit een echte komkommertijd. Ik heb dus wat beelden uit mijn archief moeten halen. 

Ik dacht meteen aan een serie van die groene kabaalmaker die iedereen wel kent: de halsbandparkiet. Bij het opschrijven van de titel wilde ik ‘schreeuwlelijk’ gebruiken, maar ik kwam tot de conclusie dat ik ze helemaal niet lelijk vind. Dus ik heb maar een nieuw woord bedacht dat de lading beter dekt.
De halsbandparkiet is vast bij iedereen bekend. Maar ik zie nu af en toe ook de Grote Alexanderparkiet in Amstelveen, vooral in de heemtuinen. Deze is groter dan de halsbandparkiet en heeft een mooie rode vlek op de vleugel. Zijn roep is wat lager en schor en ze zijn minder luidruchtig dan halsbandparkieten. Leuk dat deze tweede parkietensoort nu ook Amstelveen ontdekt heeft. Ook deze vogels komen oorspronkelijk uit meer tropische oorden en ze zijn vernoemd naar Alexander de Grote.

Ik laat je graag de heemtuinen zien. Gewoon in Amstelveen! Laat maar weten als je mee wilt: jasmijnfotografeert@gmail.com

Alexanderparkiet
Halsbandparkiet.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie