Jacobine van den Hoek
Jacobine van den Hoek

Column Jacobine: De geboorte van ‘Madame’

31 januari 2024 om 11:39 Column Column Jacobine

AMSTELVEEN ‘Ik heb een teleurstellend bericht.’ Haar stem klonk laag. Mijn tas hangt zwaar over mijn schouder – de uitverkoop heeft mij begerig gemaakt – en tegelijk probeer ik gebukt mijn fietsslot te openen. Voorbereid op gruwelijk nieuws ga ik rechtop staan en plant mijn voeten stevig op de grond. ‘We moeten jouw interview over Madame Tussaud uitstellen. Het nieuws uit Afghanistan gaat voor en zal extra zendtijd in beslag nemen.’

Opgelucht blaas ik mijn adem uit en er plooit een glimlach om mijn mond. Nog steeds giert de adrenaline door mijn lijf na een tv-optreden over mijn nieuwe boek en een boekpresentatie bij Libris Venstra waar familie, vrienden en mensen van de uitgeverij de geboorte van ‘Madame’ met mij vierden. Het was vrolijk en intens. Mijn redacteur en burgemeester Poppens spraken mooie woorden en de wethouder van Cultuur hief met mij het glas op ‘Madame’. Die avond tolden gedachten caleidoscopisch door mijn hoofd. Wat ik ook probeerde, ik viel niet in slaap.

De volgende dag had ik een voorgesprek voor een interview op NPO Radio1. In de parkeergarage Stadsplein, op weg naar Boekhandel Venstra waar een stapel boeken op mij wachtten om gesigneerd te worden, stond ik de programmamaker te woord. En nu belde ze terug: ‘Aanstaande zondag gaat helaas niet door.’ Een vrij weekend, jubelde het door mijn hoofd. Even geen afspraken. Tijd voor huiselijk getut. Tijd om te hangen. Tijd om niets te doen. ‘O, wat naar,’ antwoordde ik beleefd. ‘Maar het geeft niet hoor.’ ‘Fijn dat je zo reageert.’ Haar stem klonk opgelucht. ‘We vinden wel weer een nieuwe datum, we willen je graag in onze uitzending, maar de redactie vond dat VPRO aandacht moest geven aan de politieke ontwikkelingen.’ Begripvol en meelevend rond ik het gesprek af. 

Het doet me denken aan iets wat mijn tafelgast zei tijdens de uitzending van Tijd voor Max. Als Midden-Oosten-expert sprak hij over Gaza. ‘Het is een zwaar onderwerp, heel anders dan over boeken en cultuur. Maar,’ voegde hij toe. ‘Dat is ook belangrijk.’ We hadden nog een minuut voordat de live uitzending zou beginnen. ‘Ja,’ stemde ik in, en ik dacht terug aan de maanden tijdens covid waarin cultuur was weggevaagd en zwaar nieuws domineerde. Wat deed dat met onze psyche? Werden toen niet alle gedachten zwaar en beladen? ‘Heel belangrijk!’ fluisterde ik nog net voordat de uitzending begon. En nu verheug ik me op het weekend.

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

Bekijk alle columns van Jacobine hier.

jacobinevandenhoek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie