Quinn Wijnands wekrt als werktuigkundige (WTK) bij AEB in Amsterdam.
Quinn Wijnands wekrt als werktuigkundige (WTK) bij AEB in Amsterdam. Aangeleverd

Van de zeevaart naar afvalverwerking in Amsterdam

29 februari 2024 om 17:02 Baan Dichtbij

REGIO Sinds een paar maanden werkt Quinn Wijnands uit Alkmaar als werktuigkundige (WTK) bij AEB in Amsterdam. Een prima match voor de voormalige machinist die voor korte tijd op zee voer. “Met al die stoomturbines en stoomketels zit ik hier helemaal op mijn plek. Mooi om te zien dat je door afvalverbranding een deel van Amsterdam van energie kunt voorzien!”

Langs de A5 in Amsterdam zie je ze van ver al staan: de grote afvalverwerkingsinstallaties van AEB. Dagelijks wordt hier zo’n 5.500 ton afval gebracht en rijden vrachtwagens uit binnen- en buitenland - 600 per dag - af en aan. Afval dat ze hier verwerken tot herbruikbare grondstoffen en energie om huizen en gebouwen in de hoofdstad te verlichten en verwarmen. Werk dat 24/7 doorgaat, omdat de ketels die nodig zijn om het afval te verbranden dag en nacht draaien.  

Toen ik hun brochures las, kriebelde het meteen. Dit zou wel eens een prima match kunnen zijn

ZOEKTOCHT AAN WAL

Sinds kort is dit de nieuwe werkomgeving van Quinn. “Na mijn opleiding aan de zeevaartschool op Terschelling en een jaar werken op zee, zocht ik toch iets aan wal. Wat dat precies moest zijn, wist ik niet. Want wat was mijn diploma als machinist aan wal eigenlijk waard? Dat werd me na een online zoektocht duidelijk via een intermediair; gespecialiseerd in het herplaatsen van mensen met een vaarachtergrond zoals ik. Zij zetten mij op het spoor van AEB. Toen ik hun brochures las, kriebelde het meteen. Dit zou wel eens een prima match kunnen zijn. Het complexe proces van afvalverwerking sprak me gelijk aan, net als de systemen die ze er voor gebruiken. Die komen grotendeels overeen met mijn vorige werk.” 

IN DE SCHOOLBANKEN

Quinn werd aangenomen als werktuigkundige; een baan waarbij je verantwoordelijk bent voor de continuïteit en veiligheid van alle procesinstallaties. Wel moest hij daarvoor terug naar de schoolbanken. “Bij binnenkomst ga je eerst in opleiding. Er wordt bij AEB flink in scholing geïnvesteerd; zo krijg je een volledige opleiding stoom- en rookgassen. Ook een VCA-VOL certificaat is verplicht voordat je het terrein op mag. Scholing die voor de één een half jaar duurt, voor de ander een jaar. Maar net hoe snel je zelf gaat en wat jouw achtergrond is. Het is hier zo gigantisch groot dat je voorlopig niet bent uitgeleerd. Om ervaring op te doen, loop ik ook al mee met collega’s als er storingen zijn. Zo ver het mogelijk is, draai ik mee. Toch moet ik om zelfstandig te kunnen werken de centrale nóg beter leren kennen.”

Ons werk draait om het oplossen van storingen in bijvoorbeeld de systemen van de ketel, stoomturbines en rookgasreiniging

TWEE CENTRALES: AEC en HRC

“Als werktuigkundige zitten we voor het paneel - ‘de Meetwacht’ - in de controlekamer waar je een goed overzicht hebt van het proces van alle verbrandingslijnen. Dat zijn er zes in totaal. Vier op de Afval Energie Centrale (AEC) en twee op de Hoge Rendement Centrale (HRC). Zelf werk ik in de HRC in het ketelhuis of de rookgasreiniging. Daar draait het werk om het oplossen van storingen in bijvoorbeeld de systemen van de ketel of stoomturbines, maar ook de rookgasreiniging.  Samen zijn we er verantwoordelijk voor dat de centrale blijft draaien. Gaat er iets mis, dan komt er een alarm door via het paneel en checken we wat er aan de hand is. Soms is er een pomp stuk of een thermokoppel. Die proberen we dan weer aan de praat te krijgen. Het verbranden van afval is een behoorlijk intensief proces, dat vraagt om high maintenance oftewel veel onderhoud!”

MOOIE DRIJFVEER

“Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Natuurlijk de gezelligheid van collega’s. We werken in ploegendiensten: van 6 tot 14 uur, van 14 tot 22 uur en van 22 tot 6 uur. Tijdens het werk is er zeker ook tijd voor een lolletje en in de nachtdienst voor een snackje uit de frituur. Qua werkzaamheden is het stoomwater-gedeelte - dat enorm complex is - helemaal mijn ding. Het water dat via de ketel in stoom verandert, drijft meerdere turbines aan. Die turbines zijn aangesloten op een generator die een deel van Amsterdam van elektriciteit voorziet. Een prachtig proces; dat doet wat met je. Mooi om bezig te zijn met een duurzame oplossing voor afvalverwerking en zo bij te dragen aan een duurzamere wereld. Voor mij een mooie drijfveer!” 

COLLEGA’S GEZOCHT

Zin om ook als werktuigkundige (WTK) aan de slag te gaan bij AEB en om samen op een duurzame en schone manier energie uit afval te maken? Als WTK’er ga jij aan de slag in het walhalla van de techniek. Omringd door schermen bevind jij je als het ware in de cockpit van AEB! Overal waar je kijkt zie je stoomketels, stoomturbines, stadswarmtewisselaars en heel veel cijfertjes.

Heb je een achtergrond als werktuigkundige of operator (bijvoorbeeld op een schip), een afgeronde opleiding als Maritiem Officier, AOT, VAPRO C of VAPRO D en heb je een VCA-VOL certificaat (of de bereidheid deze te behalen)? We komen graag met je in contact. Dat kan via recruiter Bas den Bakker: bas.denbakker@aebamsterdam.nl of 06 51 20 64 42.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie