Dans en muziek voor kinderen.
Dans en muziek voor kinderen. Pixabay

KickASS levert zes creatieve ideeën op voor meer leven in Amstelveense wijken

Activiteiten

AMSTELVEEN Het vorige maand gestarte project KickASS van Platform C heeft fantastische reacties opgeleverd. Daaruit zijn zes ideeën geselecteerd die binnenkort handen en voeten krijgen, en daarmee het culturele leven in diverse Amstelveense wijken gaan verrijken.

[KICKASS] KickASS is het antwoord op een behoefte die is geconstateerd bij inwoners van Amstelveen om – naast het aanbod binnen de grote culturele organisaties – te kunnen genieten van meer culturele activiteiten in de woonwijken. In samenwerking met welzijnsorganisatie Participe Amstelland en de wijkcoaches heeft cultuurcoach Luc Upson van Platform C een format bedacht en gedoopt tot KickASS. Het project wordt gefinancierd door de gemeente Amstelveen en Amstelidee. In april vonden de eerste ‘Amstelveen Subsidie Speeddates’ (ASS) plaats in twee wijkcentra, waarin iedereen uit Amstelveen zijn of haar ideeën voor culturele activiteiten in de wijk heel laagdrempelig en persoonlijk kon presenteren aan een panel van deskundigen. Bij een positief oordeel van het panel worden middelen ter beschikking gesteld om het idee uit te voeren. Zo worden lokale initiatieven aangemoedigd en kunnen ze zonder al te veel rompslomp ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Kortom: KickASS!

[ZES IDEEËN] Uit de vele enthousiaste reacties die voor KickASS zijn binnengekomen, heeft een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van Platform C, Amstelidee en Participe, een selectie gemaakt van ideeën die worden opgevolgd. Opmerkelijk daarin is de mate van creativiteit en maatschappelijk engagement. Kort samengevat: 

1. Amstelveense Parels: een fotoserie van 80+ inwoners van Amstelveen die nu min of meer ‘onzichtbaar’ voor de buitenwereld zijn, een teruggetrokken leven leiden in een verzorgingstehuis, maar ooit levendig onderdeel waren van de maatschappij. Met een portretserie die op diverse plaatsen in Amstelveen wordt geëxposeerd, wil de maker deze mensen uit de gesloten schelp halen en als een parel laten stralen.

2. Kabouterdans: activiteit voor kleine kinderen vol dans en beweging. Gedurende tien weken hebben kinderen in de wijk Bankras/Kostverloren de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke, leerzame activiteiten met kindermuziek, muziekinstrumenten en dans.

3. Wijkfeest Keizer Karelpark: gratis toegankelijk feest dat alle inwoners van de wijk Keizer Karelpark - jong, oud, arm, rijk, statushouders en expats – samenbrengt. Ze worden uitgenodigd in Ateliers 2005 om samen kennis te nemen van nieuwe ideeën, niet alleen over kunst, maar ook over onderwerpen als duurzaamheid.

4. The recipe of our street: een initiatief van Iraanse expats in wijkcentrum De Bolder om elkaar beter te leren kennen. Eten is  belangrijk voor de gezelligheid in elke cultuur. Deze initiatiefnemer gaat langs alle 61 huizen in zijn straat en vraagt ze voor hun oerfamilierecept; die bekende appeltaart, of de waanzinnige harira, elke cultuur kent zo’n gerecht. Deze recepten worden getekend zodat elke persoon ze kan maken ongeacht de taal (denk aan de instructies in een IKEA-handleiding). Van deze recepten wordt een receptenboek van de straat gemaakt. Dit wordt uiteraard gepresenteerd aan bewoners middels een feestelijke gezamenlijke maaltijd.

5. Clean rap-workshops: voorstel om in de buurthuizen van Amstelveen ‘clean’ rap-workshops te organiseren. Kinderen en jongeren leren daarin rappen zonder al te veel straattaal en scheldwoorden, maar juist met literaire woorden om het taalniveau en de woordenschat te vergroten.

6. Amstelveen promo YouTube: een enthousiast en energiek duo wordt gefilmd tijdens een ontdekkingstocht door veelzijdig Amstelveen: de leuke plekken, restaurants, culturele hotspots, bos en parken, en dat alles levendig afgewisseld met interviews met lokale ondernemers en inwoners. Amstelveen in the picture dus.

Platform C ondersteunt de geselecteerde initiatieven met advies. Volg berichten en nieuws op de website www.platform-c.nu voor de laatste stand van zaken.

advertentie