Conchita (links) en collega Tessa Overing.
Conchita (links) en collega Tessa Overing. Aangeleverd

Conchita raapt zwerfvuil met Helemaal Groen

1 mei 2022 om 16:45 Activiteiten

AMSTELVEEN Conchita Schulkes (59) woont in Randwijck, Amstelveen. Ze heeft een eigen praktijk als Professional Organizer. Conchita gebruikt de app Helemaal Groen sinds een jaar en was toen de eerste gebruiker in Amstelveen. De app vindt ze handig en leuk, ze krijgt een kick als ze haar route ziet en hoever dat is. Dat zichtbaar is wie waar heeft opgeruimd is praktisch en motiverend.

Conchita woont in een actieve, gezellige buurt waar de ‘Villa Randwijck RommelRapers’ maandelijks gezamenlijk zwerfvuil rapen. Na zo’n actie tonen ze hun mooiste vondsten en maken foto’s om buurtbewoners te enthousiasmeren mee te doen. Supermarkt Jumbo schonk boodschappenmandjes op wielen waar een afvalzak in past. Ze is blij met haar gemeente die op verzoek iedereen een materiaalset levert en meldingen over zwerfvuil snel oppakt. Ze gebruikt twee zakken tegelijkertijd, voor PMD èn voor restafval. Een grijper en tuinhandschoenen helpen om spullen makkelijk op te rapen. Conchita was in die groep de eerste die de app gebruikte, anderen hebben hem nu ook geïnstalleerd. Ze raapt ook geregeld alleen want ze houdt niet van rommel, vindt lopen gezond en geniet van een schone omgeving. Bovendien is het een goed voorbeeld voor kinderen en waar het schoon is blijft het langer schoon. 

Ploggen, rapen tijdens (hard)lopen, vindt ze een mooi woord voor zwerfvuil rapen. Haar motto: Wie zuinig is op haar/zijn lichaam, is ook zuinig op de natuur. Ze hoopt dat de industrie aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat afval minder schadelijk wordt voor het milieu; dat helpt meer dan individuele acties.

Amstelveen ligt in het beheersgebied van het Waterschap Amstel, Gooi, Vecht (AGV) dat de ANBI Stichting Helemaal Groen ondersteunt. Hiermee wil het Waterschap de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic (zit ook in peuken) die in het water terechtkomt verminderen. Helemaal Groen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (zie app.helemaalgroen.nl).

Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9200- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het werkt stimulerend om je eigen route te zien, en ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl)

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Amstelveen telt nu twaalf deelnemers bij Helemaal Groen. In de gemeente Berkelland, waar het allemaal begon, doet meer dan 1% van alle inwoners (460) mee. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie