Afbeelding
Aangeleverd

Wandelen voor vrijheid op Bevrijdingsdag vanaf het Oude Dorp

26 april 2022 om 07:30 Activiteiten

AMSTELVEEN Op Bevrijdingsdag 5 mei, wordt jaarlijks stilgestaan bij het leven in vrijheid. De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en om daar extra aandacht aan te geven gaan op Bevrijdingsdag om 21.00 uur twee verschillende wandelingen door Amstelveen van start waarbij het bevrijdingsvuur symbolisch zichtbaar gemaakt wordt. De wandelingen zijn 3 en 4,5 kilometer lang en beginnen op het Dorpsplein in het Oude Dorp.

Stichting Amstelveen Oranje roept alle Amstelveners op om mee te wandelen. “Om te laten zien dat je je medeverantwoordelijk voelt voor onze vrijheid. En om onze vrijheid te delen met elkaar. We roepen iedereen op om tijdens deze loop zelf ook goed zichtbaar te zijn met allerlei soorten licht”, aldus voorzitter van Stichting Amstelveen Oranje, Wilbert Hartman.

Op deze avond wordt er ook aandacht gegeven aan de oorlogssituatie in Oekraïne, door een familie uit Oekraïne. Zij zullen een toedracht en de muzikale begeleiding verzorgen aan het begin van de avond. Ook burgemeester Poppens zal daarbij aanwezig zijn om de boodschap ‘vrijheid deel je met elkaar’ te versterken.

“Deze feestelijke dag sluiten we graag af met een gezellige borrel bij de horeca in het Oude Dorp”, zegt Hartman. “Het is tenslotte een feestdag.”

BEVRIJDINGSVUUR In de nacht naar Bevrijdingsdag wordt het Bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald door de Atletiekvereniging Startbaan. Het vuur zal naar het Oude Dorp worden gebracht en daar rond 9.00 uur  in ontvangst genomen worden door de burgemeester. Het Amstelveense bevrijdingsvuur zal door hem worden ontstoken. Na een lange nacht lopen om het vuur in Amstelveen te krijgen is er voor deze lopers een ontbijt geregeld in het B&B Station Amstelveen in het oude Dorp. Het bevrijdingsvuur zal vervolgens in samenwerking met de wijkcentra en Participe door de wijken worden gebracht.

Amstelveen Sport organiseert deze lopen tussen de wijkcentra. Wie mee wil lopen kan bij het eigen wijkcentrum langs gaan voor informatie. Rita Heilbron wijkcoach Patrimonium en Stef Walsma, wijkcoach Bovenkerk coördineren deze verbindingsloop. Tijdens deze wandelingen zullen verschillende mensen elkaar ontmoeten en verhalen kunnen delen. Zo wordt er stil gestaan bij vrijheid. Een thema dat, zo werd de afgelopen weken ook weer duidelijk, altijd om betrokkenheid en inzet vraagt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie