Voor corona was de opstelling anders tijdens de lessen. De ruimte is nu aangepast en volkomen coronaproof.
Voor corona was de opstelling anders tijdens de lessen. De ruimte is nu aangepast en volkomen coronaproof. Britt van Dam

Basisworkshop zijdeschilderen online of bij SAKB in Amstelveen

16 november 2020 om 14:55 Activiteiten

AMSTELVEEN ‘Voor eenieder die van schilderen, kunst, fashion, mooie dingen maken en gezelligheid houdt, kom zijdeschilderen’, is de oproep van Britt van Dam. Als kind leerde zij dit ambacht van haar moeder, die een winkel had waar zij artikelen voor kunstenaars verkocht en creatieve cursussen gaf, waaronder zijdeschilderen. 

Britt herinnert zich nog goed hoe zij als 10-jarige mee mocht doen en geconcentreerd lijntjes trok over de zijden stof en die inkleurde met vloeibare zijdeverf. “Het was een heerlijk gevoel en je kon met de stof uiteindelijk de leukste dingen maken: kussentjes, sjaals, kledingstukken voor jezelf of de Barbies, lampenkapjes, dekbedovertrekken. Je kan het zo gek niet bedenken. Dat maakt het zijdeschilderen ook zo interessant en uniek”, zegt Britt anno 2020. Het is een eeuwenoude techniek, waarop je ‘kunst’ kunt toepassen en waarbij je ook de stof weer als toegepaste kunst kunt verwerken. Er komen heel veel verschillende vaardigheden bij kijken. Daarnaast is zijde een natuurlijk materiaal en werk ik in de verwerking bij B-Silk graag verder met gerecyclede materialen. Zoals bij de armbanden, die maak ik met zijde en daarbij worden stukjes afgedankt leer hergebruikt.”


Sinds vorig jaar geeft Britt laagdrempelige workshops zijdeschilderen: online (sinds corona), maar ook bij het SAKB in Amstelveen, dat keurig coronaproof is ingericht. Bij de workshop zit een materialenpakket dat de cursisten mogen houden en waarmee zij zelf later thuis nog verder kunnen experimenteren. In de workshop leren zij het basisprincipe. Ook worden er lessen voor gevorderden aangeboden of kan men deelnemen aan een vrije les. “Tot nu toe krijg ik veel positieve reacties naar aanleiding van de workshop. Mensen vinden de les leuk, de uitleg duidelijk en het schilderen ontspannend. Veel mensen vinden het ook leuk om iets nieuws te leren.”


Foto’s: Britt van Dam

In de toekomst zou Britt met B-Silk graag nog langs gaan bij scholen, zorginstellingen en bedrijven om workshops te geven. Daarnaast wil zij de online workshops verder uit gaan breiden, zodat deelnemers ook leuke kledingstukken met de beschilderde zijde kunnen gaan maken. Er staat nog een aantal kunstprojecten op het programma met prijswinnende kunstenaars en ook een webshop moet er nog komen. “Er is dus nog genoeg te doen en te delen”, aldus Britt. Meer informatie over de basisworkshop is te vinden op www.b-silk.nl of mail naar info@b-silk.nl. “Iedereen is van harte welkom, en op maat kan er ook nog van alles georganiseerd worden”, laat zij tenslotte weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie