Kimono tekenen
Kimono tekenen Irene Doorenbos

Vrolijke open dag bij SAKB Kunst Lokaal

15 september 2020 om 10:03 Activiteiten

AMSTELVEEN Er was veel belangstelling voor de Open Dag van SAKB Kunst Lokaal op zondag 13 september. Tegen de 300 bezoekers werden in en om de beide gebouwen aan de Ouderkerkerlaan 14 en 15 verwelkomd.

Het publiek hield zich goed aan de aanwijzingen die in verband met corona golden. Met het mooie weer en met de kleurrijke inbreng van de Japanse Gemeenschap Amstelveen werd het een vrolijke dag. Om 12.30 uur openden Hans Jansen, voorzitter van SAKB Kunst Lokaal en burgemeester Tjapko Poppens buiten op de stoep de feestelijkheden. Helaas moest de ambassadeur van Japan, die met zijn vrouw ook aanwezig zou zijn, zich afmelden vanwege een corona-uitbraak in de ambassade, waardoor hij in quarantaine moest. Hij stuurde wel een brief, die voorgelezen werd. In de brief stond dat Amstelveen het hart van de Japanse Gemeenschap in Nederland is. ‘Onze landen inspireren elkaar al meer dan 420 jaar’, schreef hij. Deze dag liet volgens hem zien ‘wat de kracht van vriendschap is’ en hij besloot met de wens: ‘Laten we elkaar blijven inspireren’.

Marjolein van Doorenmaalen, docente SAKB Kunst Lokaal, had voor de ambassadeur een aquarel gemaakt van een stokroos, een belangrijk symbool in Japan. Nu de ambassadeur er zelf niet was, bood zij de aquarel aan aan Osada, die de organisatie van het Japanse aandeel grotendeels op zich genomen had.

Tjapko Poppens kreeg vervolgens het woord. Hij was er trots op burgemeester te zijn van een gemeente waar kunst een belangrijke rol speelt. Hij prees de samenwerking tussen SAKB Kunst Lokaal en de Japanse Gemeenschap. ‘Kunst verbindt en slaat bruggen’, en hij benadrukte hoe belangrijk hij het vindt om te leren van elkaars culturen. Na die mooie woorden mocht hij een beeldje onthullen en in ontvangst nemen, dat Marian Sanders, docente SAKB Kunst Lokaal, voor hem gemaakt had. Het was zijn eigen beeltenis. Hans Jansen bedankte tot slot degenen die deze dag voorbereid hadden en noemde daarbij speciaal de Japanse dames Osada en Emiko. Emiko wordt gezien als ‘de moeder van de Japanse Gemeenschap’. Zij kregen elk een groot boeket bloemen.

Het was een heerlijke dag, overal werd enthousiast getoond waar men zoal mee bezig was en wat belangstellenden ook zouden kunnen leren. In het hoofdgebouw kon je werk zien van cursisten op het gebied van tekenen, schilderen en beeldhouwen en gaven docenten toelichting. Buiten, naast het hoofdgebouw, waren kraampjes, waar je Japanse bloemsierkunst, Japans kalligraferen en Japanse kunstnijverheid kon bewonderen. Veel bezoekers gingen met een Japans tasje of Japanse oorbellen naar huis. Achter het gebouw waren kramen waar amateurkunstenaars hun werk lieten zien en in een achterruimte gaven vriendelijke Japanse dames les in origami, zodat je met bijvoorbeeld een sierlijke kraanvogel weer naar buiten ging. In het etslokaal mocht je meedoen en zelf een ets maken. Als je de pijlen verder volgde, kwam je door de achterdeur het ODIN-gebouw (de turnzaal) binnen.Twee duidelijk Hollandse heren gaven daar een demonstratie Japanse vechtkunst en verderop in de turnzaal waren SAKB-ers geconcentreerd bezig een Japans model in kimono te tekenen of te schilderen. Trouwens, overal kwam je langs de route prachtige dames in kimono tegen. Eenmaal door de voordeur van de turnzaal weer buiten, kwam je op een laatste marktje met kramen en was je ook wel aan een versnapering toe. De kinderen konden hier de speurtocht inleveren. Die was leuk, maar moeilijk, vonden ze. Het woord, dat ze moesten vinden was ‘inspiratiebron’, een toepasselijk woord voor deze dag.

Emiko en andere Japanse dames luisteren naar de toespraken.
De burgemeester ontvangt het beeldje van Marian Sanders.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie