Ugur Pekdemir: 'Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat verduurzamen ook toegevoegde waarde kan leveren. Het gaat ons om bewustzijn veranderen.'
Ugur Pekdemir: 'Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat verduurzamen ook toegevoegde waarde kan leveren. Het gaat ons om bewustzijn veranderen.' PR

‘Wij willen de bank zijn van maatschappelijke transities’

9 juni 2021 om 14:01 Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN In de serie ‘Duurzaam Amstelveen’ kijkt journalist Jaime Donata hoe de duurzame ambities van Amstelveen vorm krijgen. In dit 17de deel: Ugur Pekdemir van de Rabobank die MKB-ondernemers met zulke ambities steunt.

Vraag in Amstelveen rond naar wie niet te missen is als het gaat om Duurzaam ondernemen en de naam Ugur Pekdemir van de Rabobank wordt regelmatig genoemd.

Samen met de Ondernemersvereniging Amstelveen stond Ugur Pekdemir aan de basis van het platform Duurzaamheidspartners.nl om MKB-ondernemers met duurzame ambities met elkaar in contact brengen en te ondersteunen waar mogelijk: “Als Rabobank hebben wij duurzaamheid sowieso hoog in het vaandel. Voor de metropoolregio Amsterdam ben ik verantwoordelijk voor een aantal duurzame thema’s rondom wonen, hoe houden we zonnepanelen, dubbele beglazing, maar ook financierbaar van de woningen voor modale inkomens – maar ook voor ondernemers. Hoe kunnen we duurzame innovatie in bedrijfsvoering financieren voor het MKB?”

De Rabobank Amstelveen participeert in het gemeentelijke project ‘Van het gas af’ waarbij wordt gekeken hoe de grote spelers kunnen faciliteren in de transitie naar duurzamer energiegebruik. Pekdemir: “Zo proberen we de nieuwe exploitant van het innovatieve Fort-eiland (Pampus) te faciliteren in het zelfvoorzienend maken van de horeca. Afval wordt hergebruikt in gistingsprocessen. Wij hebben drie rollen. Financieren, kennis delen die wij vergaard hebben bij onze klanten en als derde: we stellen ons netwerk ter beschikking.”

MIDDELEN EN NETWERKEN De core business van een bank is financieren. Bedrijf X heeft middelen nodig. Dan kijkt een bank of het businessmodel binnen afzienbare termijn rendabel is en zo ja, dan kan er een lening worden verstrekt. Maar als het verzoek niet aan criteria voldoet dan kijken we verder, aldus Pekdemir: “Wij willen ook graag faciliteren in duurzame innovatieve businessmodellen vanuit het oogpunt van maatschappelijke relevantie. Daarom verstrekken wij ook innovatieleningen. Daarmee neem je als bank je maatschappelijke rol in projecten die in eerste instantie misschien niet rendabel zijn – maar wel belangrijk.” De Rabobank kan dit doen, niet alleen omdat de bank zelf een eigen geldpotje heeft om iets terug te doen voor de samenleving. Omdat de Rabobank een coöperatieve bank is, zijn er geen aandeelhouders die alleen maar hoge rendementen eisen. Dat is volgens Pekdemir uniek aan de Rabobank: “Met coöperatief dividend hebben wij bijvoorbeeld een aantal projecten rondom het Forteiland Pampus ondersteund: de zonnepanelen hebben wij gefinancierd en uit ons netwerk kenden wij weer iemand die oude accu’s uit oude elektrische auto’s sloopt. Die accu’s worden nu gebruikt als opslag voor de zonne-energie die is opgewekt op het eiland. Maar er komt ook een vergistingsapparaat waarmee oude aardappelschillen kunnen worden omgezet tot gas om je patat mee te frituren. Meer circulair kan het toch niet?”

Wij zoeken eigenaren op en wanneer nodig bemiddelen wij met energie-, installatie of isolatiebedrijven die hierin kunnen ondersteunen

BINDING MET AMSTELVEEN Het netwerk van de Rabobank Amstelveen is niet gebonden aan de gemeentegrenzen. Zo heeft Pekdemir via Dujat, de Dutch Japanese Trade federation die gevestigd is in Amstelveen, binnenkort een meeting met een Japans bedrijf dat drijvende zonnepanelen wil gaan ontwikkelen. Toch zou Pekdemir graag ook meer duurzame bedrijven in Amstelveen willen helpen: “In Amstelveen ondersteunen wij veel start- en scale-up bedrijven – zo stonden wij ooit aan de basis van SHIFTInvest - maar lang niet alle start-ups zijn bezig met duurzaamheid. Wel faciliteert de Rabobank de Food Waste Challenge, een programma van zes weken waarin horecaondernemers gecoacht worden in hun strijd tegen voedselverspilling met de hulp en expertise van partners van de Rabobank, Wastewatchers en Hotelschool The Hague. Pekdemir: “Kragtwijk, de Amstelveense cateraar, deed daar wel aan mee.”
Ook ondersteunt de Rabobank Amstelveen een aantal Amstelveense Verenigingen van Eigenaren om te verduurzamen, onder meer in flatgebouw Meander en Logger. “Wij zoeken eigenaren op en wanneer nodig bemiddelen wij met energie-, installatie of isolatiebedrijven die hierin kunnen ondersteunen. Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat verduurzamen ook toegevoegde waarde kan leveren. Het gaat ons om bewustzijn veranderen. Maar natuurlijk vinden we het ook leuk als mensen ons daarom waarderen en klant worden.”

SDG SCAN EN REGIODIALOOG Om ook de banden met het Amstelveense bedrijfsleven te bestendigen werkt de Rabobank sinds een jaar ook samen met de VU om laagdrempelig SDG scans aan te bieden aan lokale ondernemers. Pekdemir: “Hierin werken we ook samen met de Ondernemersvereniging Amstelveen en de gemeente. De stakeholders weten wel dat wij maatschappelijke ambities hebben, inclusief duurzaamheid. Wij willen de bank zijn van maatschappelijke transities. En dat klinkt gedurfd, maar de Rabobank heeft met anderhalf miljoen leden een enorm netwerk aan voelsprieten in alle lagen van de samenleving. Gezamenlijk kunnen die perfect aangeven waar de schoen wringt, zowel op regionaal als op landelijk niveau.

Daarom zijn wij ook initiatiefnemer van de Regiodialoog, waarbij we samen met gemeenten, burgers, bedrijven en de provincie kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen en de impact van deze ontwikkelingen op het duurzame welzijn van de mens en zijn omgeving. Amstelveen had een zeer grote bijdrage in de laatste discussies en de uitkomsten zijn ook aangeboden aan het college van B en W van Amstelveen.”

Jaime Donata

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie