Pieter Pot, de online supermarkt met circulaire verpakking.
Pieter Pot, de online supermarkt met circulaire verpakking. pr

Duurzaam Amstelveen: ‘De impact op de planeet houdt ons altijd gemotiveerd’

Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN In de serie ‘Duurzaam Amstelveen’ kijkt journalist Jaime Donata hoe de duurzame ambities van Amstelveen vorm krijgen. In dit 13de deel: het tweede deel van ‘investeren in duurzaamheid’.

Moet je als investeerder in start--ups een afweging maken tussen duurzaamheid en rendement? Zij zeggen van niet. Deze week deel twee over venture capital en duurzame impact maken: SHIFT Invest uit Amstelveen.


DURFKAPITAAL Venture capital, de wereld van durfkapitaal is een lastige. Volgens Florentine Fockema Andreae is het voor veel mensen een weinig zeggende sector. Zeker als daar ook nog begrippen als duurzaamheid en impact bij worden gehaald. Fockema, Investment Partner bij SHIFT Invest, ziet dat het label duurzaamheid vaak gebruikt wordt zonder echte onderbouwing. “Als we besluiten in zee te gaan met een ondernemer doen we dat omdat zij of hij ons met feiten overtuigt van de impact én de investeringscase. Elk jaar rapporteren we in ons impact rapport wat er per bedrijf en op fondsniveau wat er bereikt is. Die transparantie is in onze ogen cruciaal.”


Florentine Fockema Andreae - Betsie van Ojik Fotografie 2020


INVESTEREN SHIFT is opgericht in 2014, als spin-off van het Dutch Green Fund, wat destijds door Rabobank werd gemanaged. Fockema: “Wij hebben ons toegespitst op vijf van de 18 Social Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Met de focus op de verduurzaming van consumptie en productie, klimaat, schoon water en de bescherming van leven op het land.” SHIFT investeert in seed & early stage start-ups en scale-ups in smart food & agriculture, smart materials, bio-based en groene technologieën en circulariteit. Fockema: “Duurzame technologieën hebben een lange adem nodig. Het begint vaak in het laboratorium, patent ontwikkeld, dan moeten kleinschalige testen en proeven worden uitgevoerd. Na de proefopstellingen. Vervolgens volgt vaak wordt een kleine pilot fabriek gebouwd. Het verkrijgen van vergunningen hiervoor is ook een niet te verwaarlozen aspect. En als de technologie zichzelf tijdens de opschalingstappen zich steeds weer bewijst, dan wordt de stap gezet naar een commerciële fabriek. Daarvoor zijn vaak tientallen miljoenen nodig. Er is venture kapitaal voor nodig om dat risicovolle begin te ondersteunen. Als dit soort bedrijven naar een volgende fase van volwassenheid gaan, komt er nieuwe eigenaar die meerdere van deze innovatieve fabrieken bouwt. Het durfkapitaal staat vaak aan het begin van de impact die later wordt gemaakt.”

Het is belangrijk om snel de markt op te gaan. Dan leer je pas echt wat relevant is in je idee


HORIZON Elke vijf jaar start SHIFT een nieuw investeringsfonds en gaat daarvoor op zoek naar partijen die geld ter beschikking willen stellen. Zo stond het bedrijf aan de bron van Protix, de eerste industriële insectenfabriek van Nederland. Ook was het de eerste investeerder in de groene energieleverancier Vandebron, die inmiddels is overgenomen door Eneco. Fockema: “We ontwikkelen onze investeringscasussen op basis van trends en die casussen leggen we, met een horizon van 12 jaar, voor aan onze investeerders. We werken hierbij nauw samen met allerlei partners, die echt verstand hebben van innovatie en duurzaamheid. We zijn inmiddels een paar investeringsfondsen verder en iedere keer leer je weer bij. Uiteindelijk gaat het vooral om de sterkte van het team en hoe het ze samenwerken, want het uiteindelijke businessplan is bijna nooit hetzelfde als op de eerste presentaties stond. Daarom is het zo belangrijk om snel de markt op te gaan. Dan leer je pas echt wat relevant is in je idee.”

PLANTAARDIGE VISSTICKS SHIFT heeft inmiddels in meer dan 25 bedrijven geïnvesteerd. Van Pieter Pot, de online supermarkt met circulaire verpakking, tot Meatless dat, de naam zegt het al, zijn ingrediënten produceert voor de makers van plantaardige burgers en vissticks. Fockema: “We krijgen heel veel bedrijven langs, maar we kijken heel specifiek naar de impact door die de start-ups kunnen realiseren. En natuurlijk ook naar het verwachte financiële rendement. Investeren in dit soort jonge bedrijven is risicovol; ze hebben nog niet bewezen op de markt. Onze investeerders zijn bedrijven en instituten zoals Rabobank, Corbion, InvestNL, EIF, de technische universiteiten, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en sommige family offices. Er doet ook een aantal ondernemers mee van bedrijven waar SHIFT ooit een aantal jaren geleden in heeft geïnvesteerd. Dit hele netwerk staat ons en de start-ups bij met kennis en kunde in het ontwikkelen.

KANSRIJK Fockema zegt dat SHIFT op dit moment de grootste impact Venture Capital investeerder gericht op Nederland is. “Het afgelopen jaar realiseerden de bedrijven waarin we investeren een CO² reductie ter grootte van heel Aalsmeer. En dat wordt elk jaar meer, omdat de bedrijven meer klanten bereiken en daardoor wordt het effect steeds groter wordt.”
Maar wat maakt een duurzame startup kansrijk? “Een goed team, een uniek , beschermbaar product of een unieke dienst en voldoende tijd en kapitaal om echt door te ontwikkelen. Daarom is er nu het derde fonds van SHIFT – SHIFT III – ook geheel gericht is op vroege start-ups. En met een groter fonds kunnen we langer door investeren in bedrijven en hebben we ook in een lastige markt de kans om deze bedrijven over de hobbels en tegenvallers heen te helpen. Het is niet eenvoudig om de nieuwe Vandebron te vinden, maar de impact op de planeet die we maken houdt ons heel gemotiveerd”.

SERIE Kijk voor alle delen van deze serie op amstelveensnieuwsblad.nl. Onder het kopje ‘Dossiers’ zijn alle artikelen terug te lezen.

Jaime Donata 


Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen


advertentie