Grondstoffen maken zonder fossiele brandstoffen gebeurt volop.
Grondstoffen maken zonder fossiele brandstoffen gebeurt volop. pr / © Verkijk.nl

Duurzaam Amstelveen: Moeizame zoektocht naar echt duurzame start-ups

5 mei 2021 om 10:50 Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN In de serie ‘Duurzaam Amstelveen’ kijkt journalist Jaime Donata hoe de duurzame ambities van Amstelveen vorm krijgen. In dit 12de deel: Investeren in duurzaamheid is nodig. Maar levert het ook iets op? 

KAPITAALVERSTREKKERS Forward.one is een Amstelveens Venture Capital fonds gespecialiseerd in high tech innovatie. Kapitaalverstrekkers die hun geld willen investeren in nieuwe bedrijven die vooraan lopen in tech, kunnen sinds drie jaar terecht bij de heren op de Dorpsstraat 28. “Lekker dichtbij alles, maar niet de gekte van Amsterdam”, zegt Viktor Tsjebanov, Investment Associate bij Forward.one.

START-UPS Maar hoe duurzaam is de wereld van Venture Capital eigenlijk? Tsjebanov is er eerlijk over. “Van de 800 start-ups die wij voorbij hebben zien komen in de afgelopen jaren, heeft 20, hooguit 25 procent een echt duurzaam karakter. Bijna iedereen claimt tegenwoordig wel duurzijn te zijn vanwege de positieve factoren hieraan, maar als je realistisch kijkt is het bij de meesten toch echt beperkt. Bij ons zelf is de focus met het huidige fonds niet impact first. Al is het wel zo dat veel goede proposities duurzaam zijn, zeker ook in ons portfolio, en het wordt ook steeds belangrijker. Innovatie gaat vaak over het besparen van schaarse zaken: tijd, maar ook grondstoffen en energie.”


MILJOENEN Tjebanov ziet dat er vanuit investeerders een groeiende vraag is naar duurzame start-ups. Toch kijken ze bij Forward.one in de eerste plaats heel kritisch naar de overlevingskansen van een bedrijf: “Er zijn honderden start-ups die in de energietransitie zitten, maar veel van deze start-ups redden het niet. De energiemarkt is enorm, de winstmarges klein. Op schaalniveau is de markt geoptimaliseerd, iedere marge is er al uitgeknepen. Het is een volumemarkt en het is heel moeilijk om daar als nieuwe partij concurrerend in te zijn. En wil je als start-up een goede proof of concept ontwikkelen, dan ben je zo een investering van tientallen miljoenen verder. Gaat dat goed en wil je daarna de concurrentie aan met Chinese fabrikanten, dan moet je denken aan een vervolginvestering van 100 miljoen.” Tsjebanov ziet bijvoorbeeld dat bedrijven die in de getijdenenergie zitten het al een tijd heel zwaar hebben. Sinds 2019 houdt Forward.one de milieu-impact bij van de start-ups waar ze bij betrokken zijn. “Zo heeft een van de door ons gefinancierde bedrijven, Sensorfact, dat met slimme energiesensoren sluipverbruik meet voor het MKB en de maakindustrie, in 2020, 38 miljoen kWh bespaard. Dat is het jaarverbruik van 13,000 huishoudens.” In totaal hebben alle start-ups van Forward.one in 2020 bij elkaar 39.000 ton aan CO² reductie bewerkstelligd.


BIO-MANUFACTURING Een andere andere duurzame start-up waar Forward.one als fonds bij betrokken is, is Delft Advanced Biorenewables (DAB), een spin-out van de TU-Delft. DAB speelt in op de bio-manufacturing, die door recente ontwikkelingen zoals machine learning en CRISPR-cas in een stroomversnelling is geraakt. CRISPR-cas is een relatief nieuwe vorm van genome editing – genetische manipulatie – die het mogelijk maakt om gistsoorten en bacteriën in een bioreactor om te vormen tot producenten van allerlei stoffen die normaal in de petrochemische industrie worden gemaakt, zoals biofuell of vanillesmaakstof, zonder schadelijke uitstoot en reststoffen. Duurzaam dus, ook omdat het impact heeft wanneer je grondstoffen niet de halve wereld over hoeft te vliegen. Tsjebanov: “Bio-manufacturing is een hype in The Valley, maar de uitdaging is om het productieproces efficiënt te maken - en daarmee ook betaalbaar.”

COMPLEX DAB ontwikkelde een eigen bioreactorconcept (FAST) waarmee het mogelijk moet worden om de gemaakte stoffen, tijdens het productieproces zelf al te onttrekken aan het productievat. Daarmee wordt continue productie mogelijk in plaats van in batches, wat weer een daling van productiekosten kan opleveren van 50 procent. Tsjebanov: “Het is een radicale innovatie met een behoorlijke complexiteit – en het vergt nog zeker nog wat werk om de techniek ook echt op grote schaal te implementeren.”


SPELLETJE Venture Capital is een bijzonder spelletje volgens Tsjebanov. “Je begint met een investering van een miljoen en je helpt mee bouwen. Als het goed gaat, investeer je meer. Als een start-up failliet gaat – en dat gebeurt best vaak - dan ben je je geld kwijt. De meeste duurzame start-ups in ons portfolio gaan gelukkig de goede kant op. In het eerste fonds van Forward.one zit 40 miljoen en er zijn nu elf investeringen gedaan in de afgelopen drie jaar. Deze bedrijven gaan we de komende vijf jaar helpen met verdere groei. Daar naast komt er in de toekomst een tweede fonds, waarin duurzaamheid zeker wel een grotere rol zal gaan spelen.”

TECHNISCH Om bij te blijven onderhoudt het team achter Forward.one contact met alle incubators van technische universiteiten. Zelf hebben ze bijna allemaal een technische achtergrond in Delft of Amsterdam. Tsjebanov: “Ik heb een bachelor medische natuurwetenschappen en een master scheikunde, gespecialiseerd in science business en innovation. Begrijpen hoe dingen werken komt wel van pas als je investeert in duurzame tech-innovatie.”

Jaime Donata


Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie