Darshan Sloot directeur van Ondernemersvereniging Amstelveen.
Darshan Sloot directeur van Ondernemersvereniging Amstelveen. pr

‘Kleine ondernemers missen momenteel mankracht voor duurzame oplossingen’

17 maart 2021 om 13:00 Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN In de serie ‘Duurzaam Amstelveen’ kijkt journalist Jaime Donata hoe de duurzame ambities van Amstelveen vorm krijgen. In dit vijfde deelde rol van Ondernemersvereniging Amstelveen.

Is duurzaam ondernemen eigenlijk wel mogelijk voor een kleine ondernemer in corona-tijd? Of is het voorlopig even belangrijker om te overleven? Darshan Sloot directeur van Ondernemersvereniging Amstelveen: “Wat het lastig maakt voor kleinere ondernemers is dat ze de massa en de mankracht missen, waardoor het soms flink aanpoten is om de juiste kennis te vinden waarmee ze kunnen verduurzamen.”


OVERLEVEN Sloot ziet dat met name kleinere ondernemers en ondernemers in bepaalde sectoren het momenteel nog heel zwaar hebben: “De focus ligt nu nog echt op het hoofd boven water houden. Veel bedrijven zitten nu in de overlevingsstand, dus ook onze focus vanuit de ondernemersvereniging ligt nu echt bij herstel na corona en bij ondersteuning van ondernemers waar mogelijk. Aan de andere kant kan dit juist een moment zijn om te kijken naar het structureel verduurzamen van je businessmodel. De duurzaamheidsdoelstelling Energieneutraal in 2040 is niet gewijzigd.”

De focus ligt nu nog echt op het hoofd boven water houden. Veel bedrijven zitten nu in de overlevingsstand

MANIFEST Sloot vindt dat het MKB hierbij wel mag worden ondersteund: “Bij grote bedrijven is duurzaam en circulair vaak al standaard onderdeel van het beleid, maar bij het MKB is dat vaak nog niet het geval, dus daar valt echt nog winst te behalen. Wat het lastig maakt voor kleinere ondernemers is dat ze de massa en de mankracht missen, waardoor het soms flink aanpoten is om de juiste kennis te vinden waarmee ze kunnen verduurzamen.” Sloot probeert daar wel op in te springen met de ondernemersvereniging. Bijvoorbeeld door duurzaamheid en innovatie in het vizier te houden bij de kleinere Amstelveense ondernemers en samenwerking op te zoeken met de grotere bedrijven en ook met de VU en de gemeente. “Tijdens de Dag van de Ondernemer werden vorig jaar verschillende kennissessies gehouden over Duurzaam Ondernemen in de breedte: ‘people, planet, profit’. Ook heeft de ondernemersvereniging samen met de gemeente en Amstelveense bedrijven en instellingen (de duurzaamheidspartners) eind 2017 een manifest ondertekend. Hoofdpunten uit dit Manifest Duurzaamheidspartners Amstelveen zijn: samenwerken aan energiebesparing en circulair ondernemen. Naar aanleiding van dit manifest is uiteindelijk ook het rapport Amstelveen Circulair opgesteld, waarin voor ondernemend Amstelveen de mogelijkheden en uitdagingen op een rij zijn gezet om toe te werken naar meer circulaire businessmodellen: van het sluiten van lokale kringlopen, het beperken van bedrijfskilometers, tot een collectieve organisatie van de inzameling van bedrijfsafval. Linda van der Hoorn, bestuurslid van de ondernemersvereniging en duurzame bouwonderneemster bij Horizon Projecten, heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het rapport.

VRACHTWAGENS IN OUDE DORP Marri-Anne Koudijs van de firma Koudijs was vanuit haar bestuursfunctie bij de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Oude Dorp betrokken bij het van de grond krijgen van de pilot waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om het ophalen van bedrijfsafval in Oude Dorp te centraliseren. Koudijs: “Er zijn momenteel zes afvalophaalbedrijven die iedere dag, allemaal met hun eigen wagen, bedrijfsafval ophalen bij allemaal losse containers in Oude Dorp. Dat kan anders wat ons betreft, bijvoorbeeld door twee ondergrondse containers te plaatsen en ieder afvalophaalbedrijf om beurten route te laten rijden met een en dezelfde vrachtwagen om ondergrondse containers te legen, dan kunnen bestaande contracten van ophalers van kracht blijven. Daar hebben we in 2018 een pilotplan voor geschreven.”

Er zijn momenteel zes afvalophaalbedrijven die iedere dag, allemaal met hun eigen wagen, bedrijfsafval ophalen bij allemaal losse containers in Oude Dorp. 

Het uitwerken van het pilotproject loopt nog steeds. “We hebben 65 ondernemers die deel uitmaken van de BIZ het Oude Dorp en bijna iedereen is het over eens dat we zo min mogelijk vrachtwagens door Oude Dorp moeten laten rijden als dat niet nodig is. Uiteindelijk zijn we pas vorig jaar begonnen met het opstarten van de pilot, maar toen kwam corona.” Sommige zaken die op papier eenvoudig lijken, bleken soms nog best complex zijn om te organiseren en door de facelift van Oude Dorp, een verfraaiingsproject dat al langer gepland stond heeft de afvalpilot vertraging opgelopen. Ook verliepen de overleggen over de vraag waar de gezamenlijke afvalophaalpunten dan zouden moeten komen traag. “In overleg met BIZ bestuur heeft de gemeente voorlopige plekken aangewezen waar ondergrondse containers geplaatst kunnen worden.” Volgens Koudijs is het nu een beetje aan de gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen gaat meedoen met de pilot.

BEDRIJVENTERREIN LEGMEER Voor veel leden van de Ondernemersvereniging blijft het lastig een weg te vinden in duurzaamheid; de wil is er zeker. Zowel bij ondernemers als bij de gemeente. Sloot: “Een mooi voorbeeld is Bedrijventerrein Legmeer waar door de gemeente actief wordt aangestuurd op herontwikkeling en transformatie van een verouderd bedrijventerrein naar een gemengd, duurzaam, groen en toekomstbestendig woon- en werkgebied. Wij hebben ervoor gezorgd dat ondernemers daar vanaf het begin door de gemeente zijn aangehaakt bij de ontwikkelplannen. Diverse gevestigde ondernemers en projectontwikkelaars presenteerden aan de gemeente hun plannen voor woningbouw in het gebied. Momenteel lopen er vanuit de gemeente en Arcadis werksessies over de toekomstige ‘duurzame’ mobiliteit en stadslogistiek op Legmeer. Aan deze sessies nemen ondernemers en ontwikkelaars ook deel.”

MINDER AFVAL Ook Marri-Anne Koudijs benadrukt het belang van het bundelen van krachten en kennis: “Wanneer we als ondernemers allemaal meedenken vanuit onze eigen expertise, dan komen we er wel. Wij zijn zelf een bedrijf dat audio, video en witgoed levert aan consumenten en bedrijven. Omdat het volume van ons verpakkingsmateriaal groot is werken wij al jaren met twee persen om karton en piepschuim te comprimeren. Daarmee hebben wij het volume van ons afval enorm teruggebracht en hoeven we ook veel minder vaak afval te storten. Oude apparaten worden milieuvriendelijk afgevoerd via WeCycle (tegenwoordig Stichting Open). En vanuit onze expertise in witgoed zijn wij nu ook actief in de markt voor eigen energie-opwekking. We zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de AIRTURB, een windturbine die gemakkelijk te gebruiken is door particulieren en ondernemers.”

NIET DWINGEND Sloot ziet het als taak van de Ondernemersvereniging om alle energie en know-how rondom duurzaamheid en energiebesparing op een goede, niet dwingende manier, een platform te geven. “Ondernemers die meer willen weten over ons Manifest Duurzaamheidspartners en het Eindrapport Circulair Amstelveen kunnen in ieder geval altijd bij ons terecht voor meer informatie.”

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen

Jaime Donata

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie