Feestelijke uitreiking 13 december 2019
Feestelijke uitreiking 13 december 2019 Schipholfonds

Donatie Schipholfonds voor de Amstelveense Schaatsvereniging De Poelster

23 december 2019 om 14:25 Overig Deel je nieuws

De Amstelveense Schaatsvereniging De Poelster heeft een mooie donatie gekregen van het Schipholfonds voor de aanleg van LED verlichting en een sproeipomp voor de natuurijsbaan van Amstelveen.

13 December j.l. werd in een feestelijke bijeenkomst op Schiphol de cheque overhandigd aan de voorzitter van A.S.V. De Poelster Wim van der Klauw en Bob Schrage voorzitter van de Natuurijscommissie.

 

Sinds december 2011 draagt A.S.V. de Poelster zorg voor de natuurijsbaan van Amstelveen. Deze ijsbaan is gelegen aan de Amstelveense Poel en is, als het ijs sterk genoeg is, gratis en vrij toegankelijk voor iedereen die van schaatsen houdt. Met de korte vorstperiodes is schaatsen op oppervlaktewater zoals de Poel vaak te gevaarlijk. De natuurijsbaan is een veilig alternatief en sneller beschikbaar en wordt dan ook massaal bezocht als “het sterk ijs is”.

De natuurijsbaan is destijds aangelegd met een eenmalige subsidie van de Gemeente Amstelveen. Het inrichten en onderhouden van de natuurijsbaan gebeurt door vrijwilligers van de schaatsvereniging. 

In december is het terrein van de ijsbaan weer onder water gezet door middel van een vaste pompinstallatie in de Poel, met een vlotter-systeem om het water/ijs niveau constant te houden. Lichtmasten zijn dan ook geplaatst, maar de verlichting zelf nog niet ter voorkoming van diefstal of vandalisme.

Als er sterk ijs is dan plaatsen de vrijwilligers een Koek-en-Zopie, wordt de verlichting gereed gemaakt en wordt de omgeving ingericht (parkeren fietsen en auto’s, bewijzering en beveiliging) omdat er grote groepen vanuit Amstelveen en omgeving op deze ijsbaan af komen.

De schaatsvereniging exploiteert in tijden van sterk ijs een Koek-en-Zopie waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor onderhoud van de ijsbaan. Bij sterk ijs komen er duizenden schaatsliefhebbers vanuit Amstelveen en omstreken op de ijsbaan af.

 

Met de klimaatveranderingen worden de periodes dat er daadwerkelijk geschaatst kan worden steeds korter en voor de schaatsvereniging is het dan ook steeds weer de uitdaging om in een paar dagen tijd de ijsbaan met een goede ijskwaliteit operationeel te krijgen.

Als er een vorstperiode aankomt wordt verlichting aangelegd (er zijn geen vaste voorzieningen), maar hiervoor hebben we nu een aantal grote, zware, ouderwetse bouwlampen die veel energie vreten. Dankzij de donatie van het Schipholfonds kunnen we nu de bouwlampen vervangen door lichte, energiezuinige LED-lampen die ook makkelijk en snel gemonteerd kunnen worden (om de kans op vandalisme te beperken wordt de verlichting alleen in periodes van sterk ijs gemonteerd).

 

Na een dag schaatsen loopt de ijskwaliteit snel terug. De vrijwilligers schuiven handmatig sneeuw van de baan, maar het beste zou zijn om, net als bij de kunstijsbanen, na het sneeuwschuiven, een dun laagje water op de ijsbaan te sproeien zodat ’s nachts de ijsbaan weer glad bevriest.

Met de donatie van het Schipholfonds kan een draagbare pomp met sproeier aangekocht worden om het ijs te kunnen besproeien na een dag schaatsen om de ijskwaliteit goed te houden. 

 

Wil je niet afhankelijk zijn van “sterk ijs” op de natuurijsbaan of op de Poel, word dan lid van A.S.V. De Poelster zodat je onder begeleiding de hele winter heerlijk kan schaatsen op de Jaap Edenbaan. Lid worden voor de rest van het seizoen is nog mogelijk. Meer info op www.Poelster.nl

 

Vertegenwoordigers Schipholfonds en ASV de Poelster
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie