rabbijn Groenewoudt
rabbijn Groenewoudt Conchita Willems

Cursus Heilige Boeken

20 oktober 2021 om 23:34 Religie Deel je nieuws

De Joodse eredienst, het Joodse gebed, de kast voor de Thorarollen: rabbijn Hans Groenewoudt nam de deelnemers van de cursus Heilige Boeken afgelopen woensdagavond 20 oktober mee in de Sjoel Amstelveen (synagoge Max Havelaarlaan 345, Amstelveen).  De sjoelrabbijn beantwoordde vragen en vertelde over de Thora, ook gespeld als Tora of Torah. Het zijn de eerste vijf boeken van de Tenach (Hebreeuwse Bijbel), die de grondslag van het Joodse geloof vormen en daarmee als de voornaamste heilige boeken van deze monotheïstische godsdienst gelden. Elk jaar wordt vanaf het Joodse Nieuwe Jaar deze opnieuw voorgelezen in de eredienst. Hij legde de zin uit van de talliet, het gebedskleed, en van de tefilin, dunne zwarte riemen met daaraan een zwart doosje. In dat doosje zit een stukje perkament met daarop een stuk tekst uit de Thora. De Bar mitswa op de 13e verjaardag van een jongen en de Bat mitswa op de 12e verjaardag van een meisje zijn bijzondere feestdagen in de families en Joodse gemeenschap. De cursisten toonden zich heel leergierig. 

De Participe cursus Heilige Boeken, die op woensdag 16 september 2020 is gestart, werd vanaf woensdag 15 september 2021 weer opgepakt na een bezinnende stop door de pandemie. Na vorig jaar uitleg vanuit het Christendom door dominee Werner Pieterse, sprak pandit Sitaldin op 16 september vanuit de Heilige Boeken van het Hindoeïsme. Lezingen over de Heilige Boeken vanuit de moslimgemeenschap door imam Saeed Ahmad Jatt, en door rabbijn Groenewoudt volgden daarna. Op de slotavond 27 oktober zal het thema De cirkel van compassie leidend zijn en wordt hierop de aandacht gericht door Conchita Willems.

De betekenis van Heilige Boeken meer en meer ontdekken, door historisch besef onthullen en begrijpen is een hele klus. Tegelijkertijd door zelfreflectie en persoonlijk waardenkompas zo dichtbij te vinden. In het kader van Kleurrijk ontmoeten draagt deze cursus bij tot een begripvol en hartelijk Amstelveen. Bekend maakt bemind!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie