Het schoolgebouw van Het Kofschip
Het schoolgebouw van Het Kofschip Het Kofschip

‘Nieuw schoolgebouw vergroot leerwereld van kinderen’ Leerkrachten Het Kofschip en De Amstelschool kijken uit naar nieuwbouw

11 oktober 2021 om 13:46 Lokaal Deel je nieuws

OUDERKERK AAN DE AMSTEL- De Amstelschool en Het Kofschip kijken uit naar nieuwbouw in de Bindelwijk. Dit najaar beslist de gemeenteraad of de plannen door kunnen gaan. Leerkrachten zien kansen voor onderwijsvernieuwing, maar hebben ook randvoorwaarden. Zo staat de veiligheid van leerlingen en leerkrachten hoog in het vaandel. Ook moeten het twee afzonderlijke scholen blijven met elk een eigen karakter en lesaanbod.

Beide basisscholen zijn toe aan een nieuw gebouw. De huidige gebouwen zijn meer dan veertig jaar oud en passen niet meer bij het onderwijs van nu. Op dit moment doet een onafhankelijk bureau namens de gemeente onderzoek naar mogelijke nieuwbouw in Bindelwijk. Hierbij zouden de twee basisscholen in één gebouw komen met kinderopvang. De uitkomsten worden nog dit najaar verwacht en in december kan de gemeenteraad hierover beslissen.

Leerkrachten van de scholen zijn enthousiast over de plannen. Dat bleek tijdens interviews met Astrid, Ina en Yvonne van De Amstelschool en Joke en Ruben van Het Kofschip. “Een nieuw gebouw biedt meer ruimte”, leggen de onderwijsprofessionals van Het Kofschip uit. “We beschikken niet over alle faciliteiten om bijvoorbeeld techniek en kookles aan te bieden. In een nieuw gebouw kunnen we deze ruimtes toevoegen. Zo kunnen we ons lesaanbod uitbreiden en daarmee de leefwereld van de kinderen vergroten.”

Ook zijn de gebouwen nog ingericht op het klassikale onderwijs. Dat wil De Amstelschool graag veranderen. “Wij willen de leerlingen uit verschillende groepen opsplitsen en indelen op basis van hun niveau. Zo kunnen leerkrachten meer maatwerk bieden. Daar zijn meer ruimtes voor nodig.”

Veiligheid voorop

Naast de wens voor meer ruimtes en faciliteiten, hebben de onderwijsprofessionals een aantal eisen opgesteld voor het nieuwe gebouw. De veiligheid van leerlingen en leerkrachten moet in en rond het gebouw gewaarborgd blijven. Ook moeten de scholen los van elkaar blijven opereren. De onderwijsprofessionals: “De Amstelschool en Het Kofschip hebben elk een eigen directie en visie op het onderwijs. Bij een gezamenlijke locatie houden we ons eigen karakter en delen we enkel het gebouw en de faciliteiten.”

Het team: “Uiteindelijk is nieuwbouw in het voordeel van de leerlingen. Zij worden nog beter voorbereid op de toekomst, kunnen nog beter doorstromen naar het voortgezet onderwijs en leren nog beter om zelfstandig te werken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie