Stieneke Kruijer
Stieneke Kruijer GroenLinks

Verzoek om pilot met basisbanen

9 juli 2021 om 13:41 Lokaal Deel je nieuws

Tijdens de belangrijkste raadsvergadering van het jaar heeft GroenLinks, samen het de PvdA, een motie ingediend om een pilot Basisbanen in te voeren in Amstelveen. De wethouder heeft in juni een notitie aan de raad aangeboden, waarin een overzicht wordt gegeven van soortelijke experimenten in het land en uitgebreide informatie wordt gegeven over basisbanen uit het rapport van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid). In dit rapport wordt een positief advies gegeven. Een basisbaan is bedoeld voor mensen die langdurig in de bijstand zitten en een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De inhoud van een dergelijke baan kan bestaan uit allerlei maatschappelijk nuttige werkzaamheden.

Raadslid Guido Dennenbroek van de PvdA: “De uitkeringsgerechtigde krijgt een loon in plaats van een uitkering. Het hebben van een betaalde baan is psychologisch en sociaal van belang. Dat voorkomt veel gezondheidsproblemen.”

De indieners van de motie wilden vaart zetten achter het uitvoeren van de pilot. Voor mensen die graag willen meedoen aan het experiment kan de start natuurlijk niet snel genoeg zijn.

Raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks: “Het was  jammer dat tijdens de raadsvergadering enkele partijen te kennen hebben gegeven behoefte te hebben aan nog meer discussie over dit onderwerp, ondanks de uitgebreide notitie van de wethouder. Ik had gehoopt dat de pilot Basisbanen zo snel mogelijk van start zou kunnen gaan, omdat we kunnen leren van de ervaringen die we daarbij opdoen.”

Afgesproken is om in september verder te praten. De indieners van de motie gaan ervan uit dat de raad dan zal besluiten om met dit experiment te starten. De meeste politieke partijen in Amstelveen zijn voorstanders van het fenomeen basisbanen.

Guido Dennenbroek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie