Switser zijn reactie op brief van Bestuur Stadsdorp aan vrienden van het Openluchttheater

21 juli 2020 om 11:56 Muziek Deel je nieuws

 

Het is een rare gang van zaken dat het bestuur van het Stadsdorp Elsrijk de bezoekers en vrienden van het Openluchttheater een Nieuwsbrief stuurt als reactie op een krantenartikel. Helemaal omdat de informatie niet klopt. Ik  vraag me af of dat zelfde bestuur hun lezers overigens wel een plezier doen met al die 'informatie' omtrent hun ongenoegen. Nu wordt een wijkbrief gebruikt om bestuurszaken te bespreken, waar ik niet rechtstreeks op kan reageren.

Het bestuur van Stadsdorp Elsrijk zegt in haar Openluchttheater nieuwsbrief dat ik gesproken zou hebben over het  Bostheater, dat is opmerkelijk. In het gehele interview komt namelijk het woord Bostheater niet voor. Waar kan ik dat terug vinden? Ik heb ooit gezegd dat het Openluchttheater een goede plek zou zijn om voorstellingen, die te klein zijn voor het Bostheater, door te schuiven naar het Openluchttheater, daar lijkt me niks mis mee. Dat het Openluchttheater volgens mij hetzelfde zou moeten functioneren als het Bostheater is eveneens ontsprongen uit de fantasie van de schrijvers, net als het idee dat ik er een commercieel theater van zou willen maken. Of doelt  het bestuur op mijn suggestie om daar trouwerijen of kinderpartijtjes te laten plaatsvinden  op deze unieke locatie? (Dat kan best een kostendekkende situatie zijn zonder allerlei winstoogmerken).  Wél heb ik een vergelijking getrokken met het succesvolle Poppentheater, ook in de wijk Elsrijk gelegen. 

Ik  ben van mening dat het openluchttheater te uniek is om alleen door vrijwilligers gerund te worden. In het verleden is uit ervaring gebleken dat het altijd dezelfde mensen zijn die jarenlang de stoelen na afloop opruimen en je vrijwilligers moeilijk kan houden aan hun aangegane verplichtingen.

De heer Steenvoorden merkt in het Amstelveens Nieuwsblad op dat ik zou gaan voor bekende Nederlanders op het podium en dat daar geen budget voor is.  Ook dit slaat helemaal nergens op. In de afgelopen vier jaar hebben we alleen als bekende Nederlanders Ronald Snijders gehad en Francis van Broekhuizen  in een jury, zou verder geen bekende Nederlanders weten. Zou graag van hem vernemen waaruit blijkt dat dit een wens is van ondergetekende. Ook staat hij als voorzitter in de krant vermeld, terwijl hij penningmeester is.

Verder zou ik in het algemeen iets willen zeggen over het functioneren van het Stadsdorp Bestuur. Meerdere mensen vinden het opmerkelijk dat de beheerder van het Huis van de Wijk en beheerder van de Blokhut plaats heeft in het bestuur van het Stadsdorp en nu (weer) in de Openlucht-theater  groep. Dan ben je dus je eigen werkgever. Mocht er ooit een arbeidsconflict ontstaan, dan krijg je hele rare verhoudingen. Het heen en weer schuiven van Stadsdorpbestuur naar Openluchttheaterclub  komt vaker voor (en dan weer terug , of andersom) en komt niet erg solide over. Het is een beetje hoe de bestuurlijke wind daar waait.

Dat twee bestuursleden van het Stadsdorpbestuur ook in de Openlucht theaterclub zitten, vind ik een vorm van ongezonde zelfbestuiving.  Ik denk dat het theater een juist wat creatiever en proactief team verdient, dat iets voor elkaar kan krijgen en niet met dezelfde pet op zit richting Stadsdorp.


Het is zeer kwalijk dat mij in de pers wordt verweten geen enkele overdracht te hebben gepleegd. Dat is namelijk wél het geval. Alle artiesten die gaan optreden tot september 2021, hebben van mij een persoonlijke mail gehad, waarin staat dat zij zich voortaan tot het Stadsbestuur kunnen  wenden voor vragen. De programmering van het gehele seizoen 2020 is netjes overgeheveld naar volgend jaar. Alle optredens zijn gepland en geboekt, het Stadsbestuur is er zich terdege van bewust dat het in een opgemaakt bedje kruipt.

Als laatste is het vreemd dat een Nieuwsbrief mede wordt ondertekend door een, nog maar net aangetreden, wijkcoach die blijkbaar dingen van mij vindt, terwijl ik deze dame nog nooit heb ontmoet.

Ik hoop van harte dat het theater ooit het Stadsdorp ontgroeit en de professionele aansturing krijgt die het verdient, zodat iedereen er zich in kan vinden en dat kan best met de wijk erbij.

Er wordt driftig door het Stadsbestuur met de term zelfreflectie gestrooid... zou het niet eens tijd worden dat er plaats gemaakt wordt voor jongere , frissere bestuursleden met een minder beladen verleden in allerlei bestuursfuncties?

Rudolf Switser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie