Het Amstelveens Symfonie Orkest
Het Amstelveens Symfonie Orkest eigen foto

Beroemd vioolconcert Bruch door Amstelveens Symfonie Orkest

16 februari 2020 om 21:07 Muziek Deel je nieuws

AmSO concert Zondagmiddag 22maart 2020 15.00 uur


Wereldberoemd vioolconcert en sfeervolle symfonie

Het wereldberoemde eerste vioolconcert in G-mineur van Max Bruch geldt als één van de mooiste werken in de Romantiek. Het stuk beleefde in 1866 zijn première, maar werd een jaar later door de beroemde violist Joseph Joachim uitgebreid gereviseerd. Het concert begint rustig en ontwikkelt zich tot een virtuoos geheel. Het tweede deel, dat het hart van het stuk vormt, bevat een prachtige melodie. Het derde deel accelereert daarna naar een vurig einde. Ondanks de populariteit van het concert is Bruch zelf er niet rijk van geworden, omdat zijn partituur hem op onrechtmatige wijze is ontfutseld.

De 3e symfonie (de Schotse symfonie) van Mendelssohn is zeer sfeervol. De componist groeide op in een rijke en intellectuele omgeving. Hij werd op muzikaal gebied een alleskunner. Hij was behalve componist ook dirigent en pianist. Bovendien kon hij goed schrijven en schilderen. Hij heeft vele werken geschreven. Om de 3e symfonie te componeren heeft hij wel meer dan een decade tijd genomen. In 1829 schreef hij de openingsmelodie neer na een bezoek aan Schotland. Pas in 1842 was de première in Leipzig. De symfonie roept een Schotse sfeer op, hoewel het geen enkele Schotse melodie bevat. De melodie lijnen zijn betoverend. Slechts vijf jaar later stierf Mendelssohn ziek en overwerkt op 38-jarige leeftijd.

Bob van der Ent was prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, nadat hij op jeugdige leeftijd al 1e prijzen op de Iordens Viooldagen ( het nationaal concours voor jonge violisten ) en het Prinses Christina Concours had gewonnen. Op het befaamde Internationale Wieniawsky-Lipinsky Concours in Polen ontving hij een speciale prijs.

Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar bij Jan Repko en Vesko Eschkenazy ( de concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest ) en kreeg ook regelmatig les van Herman Krebbers en Davina van Wely. Op 10 jarige leeftijd debuteerde hij reeds als solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Vervolgens soleerde hij in binnen- en buitenland in vioolconcerten van o.a. Beethoven, Brahms, Bruch, Dvorák, Glass, Lalo, Mendelssohn, Mozart, Prokofiev, Tchaikovsky, Wieniawsky. In 2005 debuteerde hij in de grote zaal van het Concertgebouw o.l.v. Jurjen Hempel.

 

 

Violist Bob van der Ent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie