Afbeelding
VLN Nieuws

Beoogde blokkade van A10 door klimaatactivisten mislukt

30 maart 2024 om 15:39 Overig

BUITENVELDERT Klimaatactivisten van Extinction Rebellion wilden zaterdagmiddag opnieuw de A10 in Amsterdam-Zuid blokkeren om aandacht te vragen voor het klimaat. Vanaf even voor 12.00 uur stonden demonstranten naast de snelweg klaar om de snelweg op te gaan, maar dit is hen niet gelukt. 

De blokkadepoging vond wederom plaats ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor. De klimaatactivisten eisen dat ING stopt met financiering van de fossiele industrie. Tientallen demonstranten hielden borden en spandoeken omhoog met slogans.

De politie en de ME waren in grote getallen aanwezig. Net zoals de vorige keren was de demonstratie op de snelweg verboden. Deelnemers zijn aangesproken door de politie om naar de alternatieve locatie te gaan. De burgemeester heeft de demonstratie langs de A10 formeel ontbonden om 12.47 uur. Demonstranten werden door de politie gevorderd om te vertrekken.

25 ARRESTATIES

De politie heeft in totaal 25 klimaatactivisten gearresteerd die plannen hadden de A10 bij de Zuidas te blokkeren. Zeven van hen zijn volgens een politiewoordvoerder op de A10 West aangehouden, omdat ze met auto’s probeerden het verkeer stil te zetten. De overige arrestaties zijn verricht in de buurt van het voormalige ING-kantoor, waar de klimaatactivisten de snelweg wilden betreden en het talud beklommen. Deze mensen vormden volgens de politiewoordvoerder “een gevaar voor zichzelf en overige weggebruikers door langs de vangrail te staan”.

‘ONGEKENDE VRIJHEIDSBEPERKING’

Extinction Rebellion vindt dat de gemeente Amsterdam de bewegingsvrijheid van de klimaatactivisten die zaterdagmiddag de snelweg A10 wilden blokkeren “ernstig heeft ingeperkt”. In een persbericht stelt XR dat ze op verschillende plekken zijn ingesloten door de politie. “Zelfs bruggen zijn opengezet om rebellen tegen te houden. Extinction Rebellion veroordeelt deze ongekende vrijheidsbeperking zonder gegronde reden,” aldus het persbericht. XR zegt te overwegen de A10 een volgende keer onaangekondigd te blokkeren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie