De plek waar de vrouw destijds werd gevonden in Uilenstede.
De plek waar de vrouw destijds werd gevonden in Uilenstede. Interpol / Politie

Tips in coldcase zaak onbekende dode vrouw bij Uilenstede in 1995 leiden niet tot doorbraak

16 november 2023 om 11:28 Misdaad Tips van de redactie

AMSTELVEEN Afgelopen mei was de zaak van de gevonden overleden vrouw die in januari 1995 gevonden werd in het water in de wijk Uilenstede opnieuw onder de aandacht als onderdeel van de campagne ‘Identify me’. Hierin werden 22 onopgeloste zaken uit Nederland, België en Duitsland (internationaal) onder de aandacht gebracht. Dit heeft niet geleidt tot een doorbraak in deze zaak, zo laat Carina van Leeuwen, forensisch rechercheur Cold Case bij de politie, desgevraagd weten aan deze krant.

Wel zijn er diverse tips binnengekomen die gaan over de opvallende armband met diamantjes die het slachtoffer droeg. Van Leeuwen: “We hebben in deze zaak diverse tips gekregen, vooral over de armband met informatie wat het merk is en ook veel mensen die zelf zo’n armband hebben of hebben gehad. Concrete namen zijn niet genoemd en we zijn dus ook niet veel verder gekomen in deze zaak.”

De onderzoeker geeft aan de zaak niet op te geven. “We blijven eraan werken en hopen uiteindelijk ook deze vrouw een naam te geven.” 

VONDST

De vrouw werd op vrijdag 13 januari 1995 gevonden, nadat een voorbijganger een plastic pakket zag drijven in het water en dit meldde bij de politie. De politie haalde het pakket uit het water en vond hierin een deel van het stoffelijk overschot van een vrouw. Haar hoofd, onderbenen en een arm ontbreken. De politie heeft, ondanks uitgebreid politieonderzoek, haar identiteit nooit vast kunnen stellen.


De armband die de vrouw droeg. Foto: Politie.nl

KENMERKEN

De vrouw is vermoedelijk geboren tussen 1960 en 1975, toen zij overleed was zij waarschijnlijk tussen de 20 en 35 jaar oud. Haar lengte wordt geschat tussen de 1.63 en 1.71m. Ze had een lichte huidskleur en haar was vermoedelijk donkerbruin. De politie vermoed dat de vrouw mogelijk veel rookte, omdat er zware nicotinevlekken werden gevonden op haar rechterhand. Ze had erg korte nagels, mogelijk beet ze haar nagels. Ook had ze twee opvallende littekens op haar rechterarm. Eén van een pokkenprik in haar bovenarm en één op haar elleboog. Oogkleur is onbekend. Ze droeg geen kleding. Ze heeft meerdere opvallende moedervlekken op haar rug, een moedervlek aan de linkerzijde van de rechter tepel en een kleine moedervlek onder de linker borst. Ze heeft ook twee moedervlekken aan de linkerflank en één boven de rechter bil.

IDENTIFY ME

In alle zaken van de Identify Me-campagne zijn de slachtoffers vrouwen die zeker of vermoedelijk door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Van Leeuwen zegt dat de Identify Me-campagne al veel tips heeft opgeleverd in andere zaken. “Alle aandacht voor de onbekende doden en specifiek deze groep vrouwen heeft veel goeds gebracht in aandacht en in het geheel zijn er heel veel tips gegeven die we tot op de dag van vandaag uitlopen in andere zaken.”

Afgelopen dinsdag werd bekend dat er door deze campagne een 31-jarige Belgische moordzaak is opgelost. Een tot nu toe onbekende vrouw die op 3 juni 1992 vermoord in Antwerpen werd gevonden, blijkt de destijds 31-jarige Rita Roberts uit Wales te zijn.

TIPS?

Wie meer informatie heeft wie de vrouw uit Uilenstede zou kunnen zijn, wordt gevraagd deze informatie zo uitgebreid en getailleerd mogelijk doorgeven aan de recherche. Dat kan via dit tipformulier. Ook kunnen mensen bellen met de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Anoniem tips doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl. Informatie kan ook gedeeld worden door een mail te sturen aan coldcase@politie.nl (vermeld daarbij het zaaknummer JM35130195).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie